Flere resulteter finnes under oppskriften
1,3 kg hel hvalbiff
salt
pepper
2 tomater
6 champignoner
8 småløk
Marinade:
3 dl rødvin
1/2 gulrot i skiver
2 småløk som deles
1/2 purre i biter
1 skive sellerirot i biter
4-5 pepperkorn
1 ss einerbær
1 kvast timian
Saus:
2 grovhakkede rød løk
2 ss smør
3 dl rødvin inkl. restene av marinaden
5 dl viltkraft inkl. stekesjy
100 g usaltet smør
1 ss gressløk
1 ts frisk timian
Bland ingrediensene til marinaden. Legg kjøttet i et fat som ikke er for stort og hell marinaden over. Du kan også bruke en plastpose og knyte igjen. La kjøttet marineres i kjøleskapet i 2 dager. Snu det av og til.
Ta kjøttet opp og tørk det. Brun smør/olje i en panne og stek hvalbiffen brun på alle kanter. Legg i en langpanne eller ildfast form og dryss på salt.
Stek ved 170 C i ca. 1 time. Bruk steketermometer. Ta steken ut når dette viser 60 C. Drypp steken med marinaden 2-3 ganger under stekingen.
Legg halve tomater, champignon i skiver og småløk i formen etter ca. 40 minutters steking. Resten av marinaden og stekesjyen siles og brukes til saus.
Lag sausen ved å surre løk i smør. Ha i rødvin. Kok inn til det halve. Ha på kraft og småkok i 10 minutter. Sil. Rør inn usaltet smør. Ha i gressløk og frisk timian.
Kokte bønner og poteter passer som tilbehør.
Bacalo á la Vizcaina (Baskertorsk)
Blekksprut med hvitløk, chili og svart pasta
Breiflabb med soyasmør og bakt hvitløk
Breiflabbfileter eller -skiver stekt i panne
Bresert steinbit med grønn saus
Bøklingpanne med smørfrest løk og kaviarfløte
Dillsmørfylte abborfileter med passerte poteter
Fin fiskefarse - grunnoppskrift
Fiskeboller og reker i kaviarsaus
Fiskefilet i rosa sjampinjongsaus
Fiskegryte med hvitløksaus (Bourride)
Fritert blekksprut som i Hellas
Fritert hvitting med kryddersmør
Frityrstekt fiskefilet med sennepsmak
Gjeddefilet med nesle/spinat og gressløksmør
Gjeddekaker og spinat med ostesaus
Gjørs gratinert med urter og revet brød
Gratinerte fiskefileter med sjampinjongfres
Grillede sardiner med grønnsaksalat
Grillet gjørs med stuing av steinsopp
Grillet klippfisk med tomatcoulis og stekt hvitløk
Grov fiskefarse - grunnoppskrift
Hel ovnsbakt fisk som i Marokko
Helstekt/grillet gjedde i folie
Innkokt ål med sitron og sitronmelisse
Klippfisk frest med tomater - Dagaa fra Tanzania
Klippfisk med grønnkål eller mangold
Kokt klippfisk med hvitløkmajones
Kokt salt sik med gulrotstuing
Koljefileter eller -skiver stekt i panne
Marinert kveiteskiver på grillen
Marokkanske fiskespyd med tomatsaus
Mulle med vin- og appelsinsaus
Ovnskokt fisk i rømme med rekeris
Ovnsstekt red snapper med østersvinaigrette
Ovnstekt gjedde med grønnsaker
Ovnstekt lake med fløtesaus og hvitløk
Rødtungefilet på grov selleripuré
Rødvinsmarinert grytestek av hval
Sitrusmarinert hysefilet med middelhavspreg
Steinbit i folie med tangsalat
Stekt fisk med dill- og sennepssaus
Stekt hvitting med kål og hvitløk
Stekt hvitting med mandler og sitron
Stekt hvitting med pepperrotpoteter
Stekt lake med smeltet hvitløksost på seng av rotgrønnsaker
Stekt steinbit med reker og kapers
Stekte gjeddemedaljonger med poteter og sennepsfløtesaus
Sverdfisk med tomater og sardeller
Tandooristekt tunfisk med couscous salat
Tunfisk med paprika og poteter