Flere resulteter finnes under oppskriften
1 kg ferske sardiner
salt
5 hvitløkfedd
60 g persille
4 ss olivenolje
saft av 1 sitron
1 ts tørket oregano
nykvernet svart pepper
Skrap skjellene av fisken med den butte enden av en liten kjøkkenkniv. Begynn med halen og skrap mot hodet. Pass på at du ikke skjærer hull i skinnet.
Klipp eller skjær av hodene. Sprett opp buken og ta ut innvollene. Press tommelfingeren langs ryggbenet fra hode mot hale. Trekk av ryggbenet slik at halefinnen følger med. Skyll fisken godt inni og utenpå og tørk den med kjøkkenpapir.
Forvarm stekeovnen til 175 C. Dryss litt salt i buken av fiskene og legg dem tett i en smurt ildfast form med ryggen opp. Skrell hvitløken og skjær den i tynne skiver. Skyll persillen og finhakk bladene.
Ha halvparten av persillen samt hvitløk, olje, sitronsaft, litt salt, oregano og rikelig nykvernet pepper i en bolle. Bland det godt. Drypp blandingen over fisken og dytt hvitløkskivene ned mellom dem.
Stek fisken midt i ovnen i 20-30 minutter til den er gjennomstekt. Dryss på resten av persillen og server fisken med ferskt brød til.
Bacalo á la Vizcaina (Baskertorsk)
Blekksprut med hvitløk, chili og svart pasta
Breiflabb med soyasmør og bakt hvitløk
Breiflabbfileter eller -skiver stekt i panne
Bresert steinbit med grønn saus
Bøklingpanne med smørfrest løk og kaviarfløte
Dillsmørfylte abborfileter med passerte poteter
Fin fiskefarse - grunnoppskrift
Fiskeboller og reker i kaviarsaus
Fiskefilet i rosa sjampinjongsaus
Fiskegryte med hvitløksaus (Bourride)
Fritert blekksprut som i Hellas
Fritert hvitting med kryddersmør
Frityrstekt fiskefilet med sennepsmak
Gjeddefilet med nesle/spinat og gressløksmør
Gjeddekaker og spinat med ostesaus
Gjørs gratinert med urter og revet brød
Gratinerte fiskefileter med sjampinjongfres
Grillede sardiner med grønnsaksalat
Grillet gjørs med stuing av steinsopp
Grillet klippfisk med tomatcoulis og stekt hvitløk
Grov fiskefarse - grunnoppskrift
Hel ovnsbakt fisk som i Marokko
Helstekt/grillet gjedde i folie
Innkokt ål med sitron og sitronmelisse
Klippfisk frest med tomater - Dagaa fra Tanzania
Klippfisk med grønnkål eller mangold
Kokt klippfisk med hvitløkmajones
Kokt salt sik med gulrotstuing
Koljefileter eller -skiver stekt i panne
Marinert kveiteskiver på grillen
Marokkanske fiskespyd med tomatsaus
Mulle med vin- og appelsinsaus
Ovnskokt fisk i rømme med rekeris
Ovnsstekt red snapper med østersvinaigrette
Ovnstekt gjedde med grønnsaker
Ovnstekt lake med fløtesaus og hvitløk
Rødtungefilet på grov selleripuré
Rødvinsmarinert grytestek av hval
Sitrusmarinert hysefilet med middelhavspreg
Steinbit i folie med tangsalat
Stekt fisk med dill- og sennepssaus
Stekt hvitting med kål og hvitløk
Stekt hvitting med mandler og sitron
Stekt hvitting med pepperrotpoteter
Stekt lake med smeltet hvitløksost på seng av rotgrønnsaker
Stekt steinbit med reker og kapers
Stekte gjeddemedaljonger med poteter og sennepsfløtesaus
Sverdfisk med tomater og sardeller
Tandooristekt tunfisk med couscous salat
Tunfisk med paprika og poteter