Flere resulteter finnes under oppskriften
150 g pr. person
Salting av rakfisk:
10 kg fisk
700 g salt
1 ss sukker
1/4 ts saltpeter
Fisken renses og vaskes før den legges ned i nyrensede butter. Det er viktig at bukveggene er helt rene og at fisk som skal ligge i samme butt, er omtrent jevnstore.
Dryss grovt salt i bunnen av butten, og deretter drysses fisken med salt i buken og på skinnsiden. Fisken legges tett i bunnen med buksiden opp, og det drysses litt salt og 1 ss sukker mellom hvert lag fisk.
Etter som butten fylles med fisk, legges press på det øverste fiskelaget ved hjelp av et par trefjøler og en sten. Trefjølene og stenen må være rengjort i kokende vann.
Fisken må hele tiden være dekket av laken. Kokt og kald lake, laget av 70 g salt pr. liter vann fylles på til fisken er dekket av lake.
Rakfisken lagres i en kald kjeller ved 2-8 C i ca tre måneder. Man må sørge for å "lufte" fisken i løpet av lagrings-tiden. Denne luftingen består ganske enkelt i at man løfter bort trefjelene og rører litt rundt.
Når den er ferdig vaskes fisken godt før den fileteres skinn- og benfri.
Rakfiskfileten skjæres i 3 cm brede strimler på tvers. Anrett den som hel filet sammen med rødløkringer.
Til rakfisken serveres rømme, lefse, flatbrød, smør og kokte poteter.
Dampet fjellørret på grønnsakseng
Dampet ørret med kinesisk saus
Hot´n spicy pasta med grillet ørret
Innbakt ørret med krydderurter
Lagvis fjellørret med sopp og einerskudd
Lettstekt ørret med gressløksaus
Ovnsbakt hel ørret med dillsaus
Ovnsstekt ørret med fløte og grønt
Porsjonsørreter med basilikumsaus
Saltet grillet ørretfilet på japansk
Stekt eller grillet ørret med mandelris
Stekt fjellørret med agurksalat og rømmesaus
Stekt fjellørret med basilikumsaus
Stekt ørret med gratinert asparges
Stekt ørret med ristede mandler
Stekt ørret med spennende fyll
Stekt ørretfilet med bacon og sennep
Ørret fylt med spinat og bacon