Flere resulteter finnes under oppskriften
6 hvite asparges
12 grønne asparges
600 g renskåret ørretfilet, skinn- og beinfri
18 store blåskjell
6 sjalottløk, skrelt og finhakket
1 dl fiskekraft
5 cl kraftig hvitvin
¼ ts hakket timian eller sitrongress
1 ts salt
¼ ts nykvernet hvit pepper
TIL SAUSEN:
3 eggeplommer
300 g smør, smeltet og lunken
1 ½ dl pisket fløte
1 ts limesaft
1 ss appelsinsaft
1 ts revet appelsinskall
½ ts salt
Den skrelte aspargesen kokes i lettsaltet vann: Hvit asparges i 9-10 minutter, grønn asparges i 4-6 minutter. Avkjøles deretter i kaldt vann. Hold aspargesvannet varmt.
Ørreten skjæres i terninger på 2 cm. Fordel sjalottløken i en kjele. Legg i ørretbitene, de bør ikke ligge oppå hverandre. Ha på fiskekraft og hvitvin, salt og pepper. La det dampe under lokk til det er nesten gjennomkokt. Ta dem ut med hullsleiv. La kraften koke til bare halvparten er igjen. Sil av.
Blåskjellene has i en kjele med timian eller sitrongress. Ha på lokk og la dem dampe i sin egen kraft i 8-10 minutter. Avkjøl litt og ta ut kjøttet.
Lag sausen: Ha eggeplommene i en stålbolle. Tilsett lime- og appelsinsaft, kraften fra ørreten og skall. Sett bollen i en kjele med varmt vann, ca 60 C, og pisk til massen ligner eggedosis. Tilsett det klarnede smøret litt etter litt under stadig pisking. Smak sausen til med salt og nykvernet hvit pepper. Rør så i den piskede fløten.
Anrett først ved å dele aspargesen i 3 deler på skrå og varm den i aspargesvannet. Ta ut og tørk. Fordel fisken og blåskjellene i seks store, dype tallerkener, fordel aspargesen. Legg toppene øverst. Hell over sausen. Sett stekeovnen på grill, og sett tallerkenene på øverste hylle. Stekes i 3-5 minutter. Man kan også bruke et stort fat.
Dampet fjellørret på grønnsakseng
Dampet ørret med kinesisk saus
Hot´n spicy pasta med grillet ørret
Innbakt ørret med krydderurter
Lagvis fjellørret med sopp og einerskudd
Lettstekt ørret med gressløksaus
Ovnsbakt hel ørret med dillsaus
Ovnsstekt ørret med fløte og grønt
Porsjonsørreter med basilikumsaus
Saltet grillet ørretfilet på japansk
Stekt eller grillet ørret med mandelris
Stekt fjellørret med agurksalat og rømmesaus
Stekt fjellørret med basilikumsaus
Stekt ørret med gratinert asparges
Stekt ørret med ristede mandler
Stekt ørret med spennende fyll
Stekt ørretfilet med bacon og sennep
Ørret fylt med spinat og bacon