Flere resulteter finnes under oppskriften
2 små til middels store levende hummer
½ dl olivenolje
225 g hakket løk
1-2 ss hvitløk, finhakket
1 rød paprika, uten frø, i små terninger
1 grønn paprika, uten frø, i små terninger
550 g tomater, uten kjerner og flådd, i små terninger
75 g mandler, ristet og malt
¼ ts safran, bløtlagt i ½ dl tørr hvitvin
1 laurbærblad, revet i biter
salt
pepper
1 klype tørket rød chili, knust
3 ¾ dl tørr hvitvin
12 blåskjell, renskrubbet og uten byssustråder
12 sandskjell eller hjerteskjell, renskrubbet
12 store reker, uten skall og tarm, men med halefinnen i behold
250 g kamskjell, delt i to hvis de er store
1-2 ss nypresset sitronsaft
romesco-saus (kan sløyfes)
Kok opp en stor kjele trekvart full med saltet vann. Ha i hummerne og sørg for at de er helt under vann. Kok dem i ca 5 minutter, til skallene blir røde. Ta dem opp med en klype og legg dem til avkjøling under kaldt, rennende vann. Arbeid med én hummer av gangen: Hold den over vasken, vri av hodet og kast det. Ta av klørne og del dem i leddene. Legg hummeren med undersiden ned på en fjøl. Knekk klørne, slik at kjøttet kommer til syne. Legg de tynne beina til side som pynt. Gjør det samme med de andre hummerne.
Varm olivenoljen i en stor, tung gryte på middels varme. Ha i løk og stek i ca 5 minutter, til den er mør. Ha i hvitløk og paprika og stek i ca 5 minutter til, til grønnsakene er møre, men ikke brunet.
Ha i tomat, mandler, safran og vin, laurbærblad, salt, pepper og chiliflakene. Kok opp på sterkeste varme og kok i ca 10 minutter, til sausen tykner.
Ha i vin, kok opp igjen og ha i hummerbiter og skjell. Kast de som ikke åpner seg. Legg på lokk og kok i 5 minutter. Ha i reker og kamskjell, legg på lokk igjen og kok i 3-5 minutter, til de andre skjellene har åpnet seg. Smak til med krydder. Ha i sitronsaft for å justere smaken.
Øs opp i varme suppeboller, fjern skjell som ikke har åpnet seg, og la retten få følge av romesco-saus (se egen oppskrift), hvis du ønsker det. Server med en gang.
Grillede kamskjell med rødbeteris
Grillet kamskjell med bakt løk
Grillet kamskjell med trekløversaus
Grillspyd med østers (Huîtres en brochettes)
Hjerteskjell med savoykål og oregano
Kamskjell med blomkål og rød pesto
Kamskjell med hvitløk og konjakk
Kamskjell med potetchips og salat
Kamskjell med soya, lime og tomat
Kamskjell med witlofsalat og roquefort
Kamskjellcarpaccio med olivenpotet
Muslinger og blåskjell med tagliolini
Ovnsstekte kamskjell i hvitvin