Flere resulteter finnes under oppskriften
Det er ingen ingredienser.
Østers skal i utgangspunktet spises fersk og levende.
For å åpne østersen anbefaler vi et kjøkkenhåndkle som brettes flerdobbelt. Ha en god smal kniv med ikke for langt blad. Det finnes for øvrig egne østerskniver.
Legg østersen i hånden med håndkleet og ta et solig, stødig grep om den.
Lirk og press knivspissen inn mellom skalldelene.
Gå inn på innsiden av den lett buede østersen, ca to tredjedeler opp fra den spisse enden av skjellet, bend opp en liten glipe, vri kniven mot den spisse enden og skjær over muskelen. Nå har skjelldelene løsnet fra hverandre og det er bare å løfte vekk den øverste delen og bruke en finger til å børste ut eventuelle småbiter langs kanten der du gikk inn med kniven.
Ovenstående fremgangsmåte er korrekt åpning av såkalte gigasøsters, den knudrete typen.
Edulis-østers, som er flatere og rundere, åpnes på følgende måte:
Legg østersen i hånden. Gå inn helt nederst mot skjellfestet, legg eggen av kniven mot skjellkanten, press kniven inn og skrell av lokket.
Østers kan serveres på mange måter. Se forslag under denne kategorien.
Grillede kamskjell med rødbeteris
Grillet kamskjell med bakt løk
Grillet kamskjell med trekløversaus
Grillspyd med østers (Huîtres en brochettes)
Hjerteskjell med savoykål og oregano
Kamskjell med blomkål og rød pesto
Kamskjell med hvitløk og konjakk
Kamskjell med potetchips og salat
Kamskjell med soya, lime og tomat
Kamskjell med witlofsalat og roquefort
Kamskjellcarpaccio med olivenpotet
Muslinger og blåskjell med tagliolini
Ovnsstekte kamskjell i hvitvin