Flere resulteter finnes under oppskriften
2 kg mørt oksekjøtt uten ben
200 g spekk i tynne skiver
3 ss smør
3 ss hvetemel
salt
pepper
8 modne tomater
4 dl kraftig buljong
3 ss tomatpuré
Marinade:
2 gulrøtter
3 løk
1 fedd hvitløk
2 stilker stangselleri
3 laurbærblad
1 bunt persille
3 kvister timian
3 ss konjakk
3/4-1 flaske mørk, kraftig rødvin
Tilbehør:
1/2 kg små løk
1 kg gulrøtter
100 g smør
Tørk kjøttet godt og skjær vekk slintrer. Dekk kjøttstykkene med store, tynne spekkskiver og fest dem med tannpirkere. Eller spekk kjøttet på langs av fibrene med en spekknål. Spekkstrimler bør ligge i kjøleskap et par timer før kjøttet skal spekkes. Da er strimlene lettere å dra igjennom kjøttet.
Lag marinaden av oppskårne grønnsaker, krydderurter, konjakk og rødvin og legg i kjøttet. Mens kjøttet marineres i 6-8 timer, bør det stå på et kjølig sted. Snu det ganske ofte.
Ta opp kjøttet, tørk det godt og dryss på salt og grovmalt pepper. Legg kjøttet i en liten langpanne eller et ildfast fat og brun det i 20-30 min. ved 225 C.
Lag sausen mens kjøttet står i ovnen: Smelt smør i en tykkbunnet kjele, tilsett mel og rør hele tiden til mel/smørblandingen er lysebrun. Tilsett vekselvis silt marinade og buljong til sausen er tykk og jevn. Kok sausen over svak varme i ca 10 min. Smak til med tomatpuré, salt og pepper.
Ta ut langpannen og hell ut det smeltede fetter. Hell sausen i langpannen. Skåld og flå tomatene og legg også dem i. Når sausen koker i langpannen, skrus varmen ned til 175 C. La kjøttet stå i ovnen i 2-2 1/2 time og drypp det ofte med sausen. Steken kan også dekkes med folie eller et lokk - da slipper vi å dryppe den. Tilsett også eventuelt krydderurtene fra marinaden.
Skrell løken, skrap gulrøttene og skjær dem i staver. Kok grønnsakene såvidt møre i lettsaltet vann. Hell av vannet. Brun løk og gulrøtter i smør og 2-3 ss sukker. Ta ut langpannen og hell av sausen. Slå av varmen, men la steken stå en stund til i ovnen. Fjern krydderurtene fra sausen, men ikke tomatene. Kok opp sausen og smak eventuelt til med mer krydder og eventuelt noen dråper konjakk.
Skjær steken i skiver, legg dem over på varmt fat og hell litt av sausen over. Pynt fatet med løk og gulrøtter. Server resten av sausen i sausenebb. Til denne retten passer det med kokte poteter, ristet smør og drysset med persille.
Braisert lårtunge med tomat- og peanutsaus
Clubsteak med ostebakte poteter
Entrecote med sprø mandelpoteter og paprikasaus
Entrecôtekam marinert med vodka
Filet Wellington med steinsopp
Flintstek på grill med schaschlik-saus
Fylte grønne pepperfrukter og tomater
Grillet entrecôte med hvitløksost
Grillet ytrefilet med saltbakt løk
Grillspyd av oksekjøtt med lime og urter
Hvitløkspekket høyrygg med krydret grønnsakragu
Innbakt ytrefilet med bladspinat og poteter
Italiensk panne av storfelever
Kjøtt og bønner (Chili con Carne)
Kjøtt- og tomatgryte med poteter
Kokt storfekjøtt med pepperrotsaus
Krydret roastbiff med potetsalat
Lettsaltet lårtunge med kremet persillesaus
Levergryte med hodekål, gulrot og purre
Levergryte med kremsaus og bacon
Leverpanne av storfe med bacon og sopp
Nakkekoteletter med basilikum og ost
Oksekam med hvitløk og ingefær
Oksekjøtt med tørket steinsopp
Oksekoteletter med pikant saus
Oksemedaljonger med kremet skogsopp
Portugisisk kjøttstuing med løk
Posjert ytrefilet med smørdampet kål og kremet sopp
Roastbiff med farserte egg og sylvestersalat
Roastbiff med pepperrottomater
Rullader av flatbiff med persillerot
Rundbiffstek med smørdampede grønnsaker
Spansk oksegryte med grønnsaker og krydder
Sprengt oksebryst med grønnsaker
Sprengt oksebryst med pepperrotsalat
Stekt storfelever i skiver med bacon, kapers og rødbeter
Stekt storfelever i skiver med eple og løk eller pepperrot
Storfegryte med butterdeiglokk
Storfegryte med calvados og estragon
Storfekjøtt med appelsin og ingefær