Bruksanvisning
Skrap skjellene av fisken, helst under vann.
Rundrens fisken hvis den ikke er renset. Skjær et snitt ovenfor gattboret og løsne endetarmen. Det er en fordel at fisken er hel i buken. Løsne gjellene og trekk ut innvollene. Vask og skyll den.
Skjær fisken opp i passe stykker eller la den være hel. Børst den langs beinet og skyll den godt. La den renne godt av.
Legg fisken i en ikke for vid kjele eller panne og dryss med salt. Hell på rømme til den så vidt dekker fisken. La fisken trekke på svak varme til den løsner fra beina, 10-15 min.
Server fisken i sausen med kokte poteter og flatbrød til. Et godt dryss med frisk dill eller gressløk smaker også godt.
Salat og agurksalat med god dressing brukes som tilbehør i dag, men det var ikke lett å skaffe før. Dampet grønt som syre, grønnkål eller spinat ble av og til brukt.