Bruksanvisning
Spekelaks er lettvint festfat og enkelt å lage. Bruk gjerne midtstykket av en laks på 2-3 kg. Kjøp dypfryst laks, eller frys laksen minst 1 døgn før tilberedelsen.
Tin fisken. Skjær ut ryggbein og bukbein, men la skinnet være på. Napp ut beina i den tykkeste delen av fileten med tang. Vei filetene og gni de inn med krydderblandingen.
Legg kjøttsidene mot hverandre i et fat med kanter. Det danner seg lake ganske raskt. Dekk fatet løst til med plast, og sett det i kjøleskapet. Snu laksen to ganger om dagen i 2-3 dager til den er ferdig.
Speketiden varierer etter hvor tykk fileten er, så smak underveis.
Ved servering skjærer man tynne skiver på skrå av filetene. Server laksen som hovedrett med rykende varme poteter, nykokt sommerkål, tynne løkringer og smeltet smør.
På smørbrød er spekelaks godt sammen med egg i skiver og rømme.