Bruksanvisning
Vi starter med utvanning av fisken: Ca 1 døgn for tynne fiskestykker, ca 2 døgn for de tykkeste fiskestykkene. Bruk et stort kar og skift vann ofte under utvanningen for at fisken ikke skal bli for salt.
Kok opp vann og la fisken trekke på svak varme i ca 15 minutter. Ta vare på kokevannet, dette kan brukes som kokekraft i retten.
Rens fisken helt fri for skinn og bein, og skjær den i mindre stykker, eller del den med fingrene. Det er enklere å rense fisken når den er kokt.
Skrell potetene og skjær dem i ½ cm tynne skiver. Løken skjæres i skiver. Hakk tomat og paprika i små terninger. Hakk spansk pepper i svært små biter. Bland sammen olje, spansk pepper, tomatpuré, hvitløk og paprika i en vid kjele.
Ha litt olje i kjelen og start med å legge løkringer i bunnen (da brenner ikke potet eller fisk fast). Deretter legges potet, fisk, løk, tomatpuré og spansk pepper lagvis.
Slå resten av oljen og tomatpureen, og eventuelt kokekraften over retten slik at alt blir dekket. Kok opp og la retten småkoke/trekke under lokk på svak varme til den er ferdig. Det vil si til potetene er møre. Rist gryta av og til. Kok den ikke for lenge! Fiskestykkene skal være mest mulig hele ved servering.
Retten kan med fordel lages i ildfast form eller fat i stekeovnen, og kan serveres rett fra gryta. Server gjerne sammen med ferskt, godt brød.
Denne retten er holdbar i flere dager i kjøleskap, og smaker godt oppvarmet. Ferdig utvannet og renset fisk kan fryses.