Bruksanvisning
Lutfisk ble laget av tørrfisk, helst torsk, lyr eller sei. Fisken må ligge i bløt i rennende vann i ca 2 døgn, eller vannet på skiftes 3-4 ganger i døgnet.
Til lut ble det brukt vanlig soda, ca 1 kg på 10 liter vann. Man kan også bruke kaustisk soda, men ettersom den er etsende kan det lett bli skade på huden.
Kok opp vannet og løs opp sodaen i vannet. Dette bør gjøres i en plastdunk eller et trekar, for lut tærer på aluminium, sink og galvanisering.
Hogg opp fisken, eller skjær den i passe stykker og legg i karet. Hell luta over. Den skal dekke fisken.
Man kan godt legge noen pinner og stein oppå fisken for å holde den nede. Luta skal være kald før den legges på fisken.
La fisken ligge å lute i 1-3 dager, alt etter hvor hard eller myk den skal være. Fisken kan også ligge lenger, men blir da svært myk, eller mye luta.
Bruker man vanlig soda er det nok å skylle fisken under rennende vann fra 1 til 3 timer, før man koker den.
Kok helst fisken i jerngryte eller emaljegryte. Aluminium blir svart av luta. Kok forsiktig i 10-15 minutter.