Bruksanvisning
Storfehodet vannes ut minst 1 døgn i rennende, kaldt vann. Byggrynene bløtlegges 1 døgn.
Kok hodet i vann til å dekke til det er mørt, ca 2 timer. Kjøttet skrelles av benene og males.
Byggrynene kokes mør i kraften fra hodet, ca 30 minutter. De siste 10 minuttene av koketiden tilsettes nyretalgen. Det malte kjøttet og krydderet arbeides sammen med gryn og talg til middels fast farse.
Godt utvannet tarm stappes med farsen og bindes opp i 15 cm pølser.
De oppbundede pølsene dyppes noen minutter i kokende vann til pølseskinnet er kokt. Pølsene skal nå henge under taket i et varmt rom med ca 20 C i 3-4 døgn for å surne. Etterpå skal de henges på et kaldt sted.
Surpølsen legges i varm panne uten fett. Den skal stekes i sitt eget fett til den blir sprø og gyllen. Til surpølsen serveres kokte poteter og kålrotstappe.