Flere resulteter finnes under oppskriften
500 g akkar
500 g blåskjell, godt skrubbet og uten skjegg
1 ¼ dl vann
3 dl olivenolje
2 løk, hakket
2 grønne paprikaer, uten frø, finhakket
4 hvitløkfedd, finhakket
200 g tomat uten skinn og frø, hakket
1 ¼ liter vann eller fiskekraft, eller etter behov
450 g spansk ris
1-2 ss blekksprutblekk
16 scampi
salt
nymalt pepper
Rens akkaren: Trekk hodet og innmaten løs fra kroppen. Kast innmaten, men ta vare på blekkposen. Skjær tentaklene løs fra hodet og press ut det lille, harde nebbet fra munnen ved foten av tentaklene. Trekk ut og kast den gjennomsiktige bruskbiten fra kroppen. Skyll kroppen og gni av det prikkete fiolette skinnet som dekker den, deretter skyller du tentaklene. La dem være hele. Skjær kroppen i 12 millimeter brede ringer. Sett til side.
Legg blåskjellene i en dyp stekepanne. Kast skjell som ikke lukker seg når du kakker dem lett i kjøkkenbenken. Hell på vann, legg på lokk og sett pannen på sterk varme. Kok i ca 5 minutter, til skjellene åpner seg, og skak på pannen av og til under kokingen. Ta av lokket, ta blåskjellene opp med hullsleiv og legg dem i en bolle. Kast skjell som ikke har åpnet seg. Hell kokevæsken gjennom en sil foret med gas og ned i bollen med skjellene. Sett til side.
Varm halvparten av olivenoljen i en paellapanne eller annen stor, dyp stekepanne på middels varme. Ha i løk, paprika og hvitløk og stek i ca 10 minutter, til alt er mykt. Ha i tomatene og stek i noen minutter, til saften kommer ut. Hell på ca 2 ½ dl av vannet eller fiskekraften, og la det småkoke i 20 minutter, slik at smakene blander seg. Ha i ris, resten av vannet eller kraften, eller så mye som må til for å dekke, og 1 ss blekk. La det småkoke på middels varme i ca 10 minutter, til risen har absorbert omtrent halvparten av væsken.
Mens risen koker, varmer du resten av olivenoljen i en stekepanne på sterk varme. Ha i scampi og stek i 2-3 minutter, til de blir rosa og begynner å krølle seg. Ta pannen av varmen. Når risen er ferdig, krydrer du med salt og pepper. Hareker, kokte blåskjell og blåskjellkraften, og akkar opp i risen. Hvis risen ikke er så mørk som du vil ha den, har du i 1 ss blekk til. Skru ned til svak varme og la det småkoke 10-15 minutter lenger, til risen er ferdig og smakene har blandet seg.
Legg retten på et varmt fat og server med en gang.
Akkar med erter (Calamares con guisantes)
And med appelsin og oliven (Pato a la sevillana)
Artisjokk med bønner og alioli
Aspargesomelett (Tortilla de espàrragos)
Auberginesalat med løk og paprika (Escalivada)
Avocado, appelsin og mandelsalat
Bakt ris fra Alicante (Arroz con costra)
Biff med cabrales-ost (Entrecó al cabrales)
Bilbao-gryte (Cocido bilbaino)
Blomkål med hvitløk og paprika (Coliflor con ajos y pimentón)
Bondebønner med artisjokker på Granada-vis (Haba a la granadina)
Breiflabb med bladgrønnsaker (Rape con grelos)
Breiflabb med pinjekjernesaus (Rape en salsa de piñones)
Duer med oliven (Pichones con aceitunas)
Fennikelsalat (Ensalada de hinojo)
Fersken i vin (Melocotón al vino)
Frityrstekte epleskiver (Buñuelos de manzana)
Fylt aubergine (Berenjenas rellenas a la Catalana)
Gazpacho kremdipp (Salmorejo cordobés)
Grillede kongereker med romescosaus
Grillet brød med tomat (Pa amb tomàquet)
Grønn salat med serrano-skinke og tomatvinaigrette (Ensalada andaluza)
Hvitløksreker (Gambas al Ajillo)
Kald grønnsaksuppe fra Andalusia (Gazpacho Andaluz)
Kald mandelsuppe med druer (Gazpacho blanco)
Kald tomatsuppe (Gazpacho andaluz)
Kald tomatsuppe fra Madrid (Gazpacho madrileno)
Kanin med pærer og neper (Conejo con peras y nabos)
Kastanjesuppe (Sopa de castañas)
Katalansk kylling (Pollo à la catalana)
Katalanske poteter (Patatas a la importancia)
Kikert- og spinatsuppe (Potaje de garbanzos y espinacas)
Kjøttboller i mandelsaus (Albóndigas en salsa de almendra)
Kjøttbollesuppe (Sopa de albóndigas)
Klippfisk på Biscaya-vis (Bacalao a la vizcaína)
Krydrete poteter (Patatas bravas)
Kylling med aubergine, paprika og tomater (Pollo en samfaina)
Kylling- og skinkekroketter (Croquetas de pollo y jamón)
Lam med mynte og hvitløk (Carneiro à transmontana)
Lam med sitron og paprika (Cordero cochifrito)
Lysing med sider (Merluza a la sidra)
Madridgryte (Cocido madrileño)
Mandelsukkerbrød (Torte de Santiago)
Marinerte sardiner (Boquerones)
Maurisk svinekebab (Pinchos morunos)
Nyrer i sherry (Riñones al jerez)
Oksefilet med ansjos (Carne con anchoas)
Oksegryte med grønnsaker og krydder (Estofado de buey a la Catalana)
Ovnskokt klippfisk (Bacalao al horno)
Ovnsstekt appelsinpudding (Flan de Naranja)
Ovnsstekte kamskjell i hvitvin (Vieiras a la gallega)
Ovnstekte tomater (Tomates asados)
Pai med bladgrønnsaker (Coca de verduras)
Pai med svinekjøtt og paprika (Empanada gallega)
Paprika fylt med klippfisk (Pimientos rellenos de bacalao)
Pasta med sjømat som i Malaga (Fidos a la malagueña)
Pizza på Mallorca-maner (Coca Mallorquina)
Potet- og chorizogryte på Rioja-vis (Patatas a la Riojana)
Potet-tortilla (Tortilla de patata)
Poteter med koriander (Batatas com coentro)
Potetomelett (Tortilla española)
Purre- og potetsuppe (Purrusalda)
Rapphøne med kål (Perdiz con coles)
Ris med fylde (Arroz de sustância)
Rissalat med reker (Ensalada de arroz)
Råtten honningkake (Bolo podre)
Salat av klippfisk og poteter med oliven og paprika (Rin ran)
Salat fra Sevilla (Ensalada Sevillana)
Salte torskeboller med hvitløkmajones
Sigøynerarmer (Brazo de gitano)
Skalldyrgryte (Zarzueka de mariscos)
Små spinatpaier (Empanadillas rellenas de espinacas)
Spansk skalldyrsalat (Salpicon de Mariscos)
Spanske bønner med skinke (Judias verdes con jamón)
Spanske chili-poteter (Papatas Bravas)
Spanske sjampinjonger med hvitløk (Champiñones al ajillo)
Spinat med rosiner og pinjekjerner (Espinacas con pasa y piñones)
Spinat på katalansk vis (Espinacas a la Catalana)
Stekt kylling med mandel- og eggsaus (Pollo en pepitoria)
Stekt lammekjøtt San Sebastian (Cordero asado de San Sebastian)
Stekt sopp med hvitløk (Champiñones al ajillo)
Stuede sommergrønnsaker (Pisto manchengo)
Suppe av bitre appelsiner, fisk og sandskjell (Cachorrenas)
Suppe med sandskjell og pinjekjerner (Sopa de almejas con piñones)
Svinekam med fiken (Lomo de cerdo con higos)
Svinekjøtt med sitron og spisskummen (Rojes à cominho)
Tapas av mandler, oliven og ost
Torskesalat i grønn saus (Merluza en salsa verde)
Tortilla (spansk potetomelett)
Tunfisk med paprika og poteter (Marmitako)