Bruksanvisning
Kok opp en stor kjele trekvart full med saltet vann. Ha i hummerne og sørg for at de er helt under vann. Kok dem i ca 5 minutter, til skallene blir røde. Ta dem opp med en klype og legg dem til avkjøling under kaldt, rennende vann. Arbeid med én hummer av gangen: Hold den over vasken, vri av hodet og kast det. Ta av klørne og del dem i leddene. Legg hummeren med undersiden ned på en fjøl. Knekk klørne, slik at kjøttet kommer til syne. Legg de tynne beina til side som pynt. Gjør det samme med de andre hummerne.
Varm olivenoljen i en stor, tung gryte på middels varme. Ha i løk og stek i ca 5 minutter, til den er mør. Ha i hvitløk og paprika og stek i ca 5 minutter til, til grønnsakene er møre, men ikke brunet.
Ha i tomat, mandler, safran og vin, laurbærblad, salt, pepper og chiliflakene. Kok opp på sterkeste varme og kok i ca 10 minutter, til sausen tykner.
Ha i vin, kok opp igjen og ha i hummerbiter og skjell. Kast de som ikke åpner seg. Legg på lokk og kok i 5 minutter. Ha i reker og kamskjell, legg på lokk igjen og kok i 3-5 minutter, til de andre skjellene har åpnet seg. Smak til med krydder. Ha i sitronsaft for å justere smaken.
Øs opp i varme suppeboller, fjern skjell som ikke har åpnet seg, og la retten få følge av romesco-saus (se egen oppskrift), hvis du ønsker det. Server med en gang.