Flere resulteter finnes under oppskriften
4 rapphøns, á 500 g
1 ¾ dl olivenolje eller smult
500 g butifarra, eller annen speket svinepølse
4 skiver bacon, hakket
2 store løk, hakket
12 hvitløkfedd, finhakket
500 g tomater, uten skinn og frø, skåret i terninger
2 gulrøtter, skrelt og skåret i skiver
1 ts frisk timian, hakket
1 ts frisk merian, hakket
1 klype malt kanel eller kryddernellik
1 strimmel appelsinskall
2 ½ dl rødvin
½ dl brandy
salt
nymalt pepper
1 hode savoykål
½ ts nymalt muskatnøtt
3 skiver hvitt brød, bløtlagt i melk som dekker, og klemt tørt
150 g hvetemel
1 egg
Skyll fuglene og tørk dem med kjøkkenpapir. Varm halvparten av olivenoljen eller smultet i en stor stekepanne på middels til sterk varme på platen. Ha fuglene i og stek dem i ca 10 minutter. Vend på dem under stekingen, slik at de blir brune på alle sider. Ha i pølse og bacon og stek i enda noen minutter, til alt er brunt.
Ha i løk, hvitløk, tomater, gulrøtter, timian, merian, kanel eller kryddernellik og appelsinskall. Bland vin og brandy i en kopp og drypp over fuglene. Flytt pannen over i stekeovnen og stek ved 190 C i ca 1 time, til fuglene er møre og gjennomstekte. Legg fuglene og pølsene i en stor ildfast form, legg lokk på og sett til side.
Smak på kraften som er igjen i pannen og smak til med salt og pepper. Ta vare på kraften.
Kok opp en stor kjele trekvart full med vann. Ha i kålen og kok den i 10 minutter. La den renne godt av og sett den til avkjøling.
Når kålen er kald nok til at du kan ta i den, skiller du bladene forsiktig fra hverandre. Legg til side 8 store, fine ytterblader. Hakk resten av kålen kast de tykkeste stilkene. Legg de 8 bladene på arbeidsbenken. Dryss over salt, pepper og muskatnøtt.
Bland det bløtlagte brødet og ca 175 g hakket kål i en bolle. Legg litt av blandingen på hvert av kålbladene. Arbeid med ett blad av gangen: Brett den lverste enden inn over fyllet, brett deretter inn sidene, og brett til slutt inn enden med stilken og rull sammen til en sylinder.
Dryss melet på en tallerken, og pisk egget lett i en grunn bolle. Varm resten av oljen eller smultet i en stor stekepanne på sterk varme. Dypp hver rull først i mel. Rist av overflødig mel. Deretter dypper du rullen i egg og lar den gli ned i den varme oljen eller smultet. Stek i 3-5 minutter, til de er gylne og sprø på begge sider. Snu dem bare en gang i løpet av stekingen. La dem renne av seg på kjøkkenpapir.
Skjær svinepølsene i skiver. Legg kålrullene mellom fuglene og fordel pølseskivene mellom fugler og kålruller. Øs sausen over alt sammen.
Legg lokk på den ildfaste formen og sett den i ovnen. Stek i 15-20 minutter, og drypp saus over en gang til under stekingen. Server retten varm, direkte fra stekeformen.