Flere resulteter finnes under oppskriften
325 g tørkede kikerter
200 g bacon, delt i tre like store biter
1 fersk griselabb
500 g okse- eller kalveskank, i ett stykke
1 høne, ca 2 kg
1 suppekvast av 3 timiankvister, 3 persillekvaster, 1 laurbærblad, 2 kryddernelliker
pepperkorn
125 g serrano-skinke, i ett stykke
125 g blodpølse
3 liter vann, pluss 1 ¼ dl
4 faste poteter, skrelt og skåret i terninger
3 purrer, inkl den lysgrønne delen, skåret i skiver
3 gulrøtter, skrelt og skåret i tykke skiver
2 neper, skrelt og skåret i åtte biter
100 g rundkornet ris eller 50 g eggnudler, brukket i korte biter
salt
nymalt pepper
325 g chorizo
2 ss olivenolje
275 g hodekål, grovhakket
Se over kikertene, kast steiner og stygge erter. Skyll kikertene godt, og ha dem i en bolle med vann som dekker godt. La dem stå i bløt over natten i kjøleskapet.
Neste dag lar du kikertene renne av, og har dem i en stor dyp kjele. Ha i bacon
Kok opp en annen stor kjele trekvart full av vann. Ha i griselabb, okse- eller kalveskank og høne, og forvell det i 5 minutter. Ta kjøttet opp av vannet, og legg det opp i gryten med kikerter.
Legg ingrediensene til suppekvast, samt pepperkorn, på et stykke gas, samle hjørnene og surr godt med hyssing. Legg posen i gryten med kikerter sammen med skinke, blodpølse og 3 liter vann. Kok opp på sterk varme, skru ned til svak varme og skum av overflaten. Legg på lokk og la det småkoke i 2 ½ time, til kjøttet er mørt og har løsnet fra beina.
Ha i poteter, purre, gulrøtter og neper og la det småkoke videre i ca 35 minutter, til grønnsakene er møre.
Ta kjøttet opp av gryten, og del det i passe små biter. Sett til side.
Øs 1 ½ liter av kraften over i en annen kjele. Kok opp, ha i ris eller nudler, og kok til det er mørt det vil si noen få minutter for nudlene eller 20 minutter for ris. Smak til med salt og pepper.
Stikk hull noen steder på chorizoen med gaffel, og brun den noen minutter i olivenolje i en stor stekepanne med høye kanter. Snu pølsen av og til. Ha i kål og 1 ¼ dl vann og la det småkoke til kålen er mør og chorizoen er gjennomvarm det tar ca 8 minutter. Ta chorizoen opp av pannen og skjær den i biter.
Ved servering tar du kikerter og grønnsaker opp med hullsleiv og legger det i en haug midt på et stort, dypt fat. Legg kjøttet oppå kast alle bein. Hell nok av kraften over til at retten blir passe fuktig. Server risen eller nudlene i kraften som forrett, deretter kål og pølse, og til slutt kikerter, grønnsaker og kjøtt.