Flere resulteter finnes under oppskriften
7 ½ dl melk
1 strimmel sitronskall, 5 cm lang
1 vaniljestang, delt i to på langs
175 g usaltet smør
75 g hvetemel
1 klype salt
175 g sukker
6 eggeplommer, pluss 1 eller 2 hele egg
500 g fint brødrasp
klaret usaltet smør eller olje til steking
melis
malt kanel, om ønskelig
Smør en form på 20 x 25 cm med olje og legg den i fryseren, slik at den blir svært kald.
Ha melken i en kjele og legg sitronstrimmelen og vaniljestangen i. Kok opp på middels til sterk varme, og skru ned til svak varme. La det småkoke i 10 minutter, ta deretter kjelen av varmen og la det trekke i 1 time. Sil melken, kast sitronskall og vaniljestang, og varm melken igjen til det kommer små bobler langs kanten på kjelen. Ta kjelen av varmen.
Smelt smøret i en annen kjele på svak varme. Bland i mel og salt og kok under stadig omrøring i 5 minutter. Rør inn sukker og varm melk, litt om gangen og kok langsomt opp. La det koke under omrøring i ca 5 minutter, til det tykner.
Pisk gradvis inn eggeplommene og fortsett å røre i 5-7 minutter, til blandingen er meget tykk. Ta kjelen av varmen og hell blandingen i den nedkjølte formen. Bruk en myk slikkepott til å fordele eggekremen utover til en jevn tykkelse på 2-3 cm. Legg på lokk og sett i kjøleskapet til røren har stivnet helt. Det tar minst 2 timer, men formen kan gjerne stå i kjøleskapet natten over.
Før servering deler du eggekremen i 8 kvadrater eller snippe. Pisk ett helt egg i en lav bolle til det skummer. Begynn med ett egg, og bruk det andre bare hvis du synes det trengs. Fordel brødsmulene på en tallerken.
Ha så mye klaret smør eller olje i en stor stekepanne at det stå 1 cm over bunnen. Varm det på midels varme. Stek i omganger: Når smøret eller oljen er varm nok, dypper du eggekrembitene i egg, slik at det dekker jevnt og deretter i brødsmuler, også det jevnt. Legg noen biter om gangen i pannen og stek i 6-8 minutter, til de er gylne på begge sider. Snu dem bare en gang under stekingen. Ta bitene opp med hullsleiv og legg dem på en plate dekket med kjøkkenpapir, og la dem renne raskt av. Hold dem varme til alle er ferdig stekt.
Legg de stekte stykkene på et fat og dryss melis over, eller en blanding av melis og kanel hvis du ønsker det. Server med en gang.
Akkar med erter (Calamares con guisantes)
And med appelsin og oliven (Pato a la sevillana)
Artisjokk med bønner og alioli
Aspargesomelett (Tortilla de espàrragos)
Auberginesalat med løk og paprika (Escalivada)
Avocado, appelsin og mandelsalat
Bakt ris fra Alicante (Arroz con costra)
Biff med cabrales-ost (Entrecó al cabrales)
Bilbao-gryte (Cocido bilbaino)
Blomkål med hvitløk og paprika (Coliflor con ajos y pimentón)
Bondebønner med artisjokker på Granada-vis (Haba a la granadina)
Breiflabb med bladgrønnsaker (Rape con grelos)
Breiflabb med pinjekjernesaus (Rape en salsa de piñones)
Duer med oliven (Pichones con aceitunas)
Fennikelsalat (Ensalada de hinojo)
Fersken i vin (Melocotón al vino)
Frityrstekte epleskiver (Buñuelos de manzana)
Fylt aubergine (Berenjenas rellenas a la Catalana)
Gazpacho kremdipp (Salmorejo cordobés)
Grillede kongereker med romescosaus
Grillet brød med tomat (Pa amb tomàquet)
Grønn salat med serrano-skinke og tomatvinaigrette (Ensalada andaluza)
Hvitløksreker (Gambas al Ajillo)
Kald grønnsaksuppe fra Andalusia (Gazpacho Andaluz)
Kald mandelsuppe med druer (Gazpacho blanco)
Kald tomatsuppe (Gazpacho andaluz)
Kald tomatsuppe fra Madrid (Gazpacho madrileno)
Kanin med pærer og neper (Conejo con peras y nabos)
Kastanjesuppe (Sopa de castañas)
Katalansk kylling (Pollo à la catalana)
Katalanske poteter (Patatas a la importancia)
Kikert- og spinatsuppe (Potaje de garbanzos y espinacas)
Kjøttboller i mandelsaus (Albóndigas en salsa de almendra)
Kjøttbollesuppe (Sopa de albóndigas)
Klippfisk på Biscaya-vis (Bacalao a la vizcaína)
Krydrete poteter (Patatas bravas)
Kylling med aubergine, paprika og tomater (Pollo en samfaina)
Kylling- og skinkekroketter (Croquetas de pollo y jamón)
Lam med mynte og hvitløk (Carneiro à transmontana)
Lam med sitron og paprika (Cordero cochifrito)
Lysing med sider (Merluza a la sidra)
Madridgryte (Cocido madrileño)
Mandelsukkerbrød (Torte de Santiago)
Marinerte sardiner (Boquerones)
Maurisk svinekebab (Pinchos morunos)
Nyrer i sherry (Riñones al jerez)
Oksefilet med ansjos (Carne con anchoas)
Oksegryte med grønnsaker og krydder (Estofado de buey a la Catalana)
Ovnskokt klippfisk (Bacalao al horno)
Ovnsstekt appelsinpudding (Flan de Naranja)
Ovnsstekte kamskjell i hvitvin (Vieiras a la gallega)
Ovnstekte tomater (Tomates asados)
Pai med bladgrønnsaker (Coca de verduras)
Pai med svinekjøtt og paprika (Empanada gallega)
Paprika fylt med klippfisk (Pimientos rellenos de bacalao)
Pasta med sjømat som i Malaga (Fidos a la malagueña)
Pizza på Mallorca-maner (Coca Mallorquina)
Potet- og chorizogryte på Rioja-vis (Patatas a la Riojana)
Potet-tortilla (Tortilla de patata)
Poteter med koriander (Batatas com coentro)
Potetomelett (Tortilla española)
Purre- og potetsuppe (Purrusalda)
Rapphøne med kål (Perdiz con coles)
Ris med fylde (Arroz de sustância)
Rissalat med reker (Ensalada de arroz)
Råtten honningkake (Bolo podre)
Salat av klippfisk og poteter med oliven og paprika (Rin ran)
Salat fra Sevilla (Ensalada Sevillana)
Salte torskeboller med hvitløkmajones
Sigøynerarmer (Brazo de gitano)
Skalldyrgryte (Zarzueka de mariscos)
Små spinatpaier (Empanadillas rellenas de espinacas)
Spansk skalldyrsalat (Salpicon de Mariscos)
Spanske bønner med skinke (Judias verdes con jamón)
Spanske chili-poteter (Papatas Bravas)
Spanske sjampinjonger med hvitløk (Champiñones al ajillo)
Spinat med rosiner og pinjekjerner (Espinacas con pasa y piñones)
Spinat på katalansk vis (Espinacas a la Catalana)
Stekt kylling med mandel- og eggsaus (Pollo en pepitoria)
Stekt lammekjøtt San Sebastian (Cordero asado de San Sebastian)
Stekt sopp med hvitløk (Champiñones al ajillo)
Stuede sommergrønnsaker (Pisto manchengo)
Suppe av bitre appelsiner, fisk og sandskjell (Cachorrenas)
Suppe med sandskjell og pinjekjerner (Sopa de almejas con piñones)
Svinekam med fiken (Lomo de cerdo con higos)
Svinekjøtt med sitron og spisskummen (Rojes à cominho)
Tapas av mandler, oliven og ost
Torskesalat i grønn saus (Merluza en salsa verde)
Tortilla (spansk potetomelett)
Tunfisk med paprika og poteter (Marmitako)