Flere resulteter finnes under oppskriften
750 g klippfisk uten bein, bløtlagt
6 ss virgin olivenolje
2 store løk, finhakket
½ dl tomatsaus
1 ss paprikapulver
4 ss bladpersille, hakket
2 ss hvetemel, pluss litt å drysse over
1 ¼ dl tørr hvitvin
1 ¼ dl fiske- eller grønnsakkraft
3 hvitløkfedd, finhakket
60 g fersk brødrasp, bløtlagt i melk, deretter presset tørr
salt
nymalt pepper
2 eggeplommer, lett vispet
1 helt egg
8 store ferske paprikaer, ristet og skrelt eller 8 nedlagte hele piquillo-paprika
olivenolje til frityrsteking
I denne baskiske versjonen av paprika fylt med klippfisk ligger paprikaene badet i en mild tomatsaus. Kokt, fersk torsk kan brukes istedenfor den salte klippfisken.
La torsken renne av, legg den i en kjele med nok vann til at det dekker. Når vannet koker opp tar du kjelen av varmen og lar fisken ligge i kokevannet til den er helt kald. La fisken renne godt av, og del den opp i mindre biter med fingrene. Fjern alle biter av skinn og hvert eneste lite bein. Sett fisken til side.
Varm 3 ss olivenolje i en traktørpanne på middels varme. Ha i halvparten av den hakkede løken og stek i 10-12 minutter, til den er mør og blekgul. Ha i tomatsaus, paprikapulver, 2 ss av persillen og 2 ss hvetemel. Rør godt og hell på hvitvin og kraft. Kok opp, skru ned til svak varme og la det surre i 5-8 minutter, til sausen tykner. Ta pannen av varmen og sett den til side.
Varm opp de siste 3 ss olivenolje i en annen panne. Ha i resten av løken og hvitløken og stek i ca 8 minutter, til løken er blank. Ha i torsk og brødrasp, smak til med salt og pepper og stek forsiktig mens du rører av og til, til alt er blandet og mykt. Ha i eggeplommene og resten av persillen og ta pannen vekk fra varmen. La det hele bli helt kaldt.
Skjær et snitt langs hver paprika og fjern forsiktig alle frøene. Fyll paprikaen med den kalde torskeblandingen. Du kan godt holde paprikaene sammen med tannpirkere.
Hell olivenolje i en frityrgryte slik at det står 4 cm over bunnen, og varm oljen til frityrtermometeret viser 190 C. Pisk det hele egget i en bolle. Ha litt mel i en annen bolle.
Når oljen er varm nok, dypper du en paprika om gangen i det sammenpiskede egget og drysser dem deretter med hvetemel. Legg paprikaene oppi i oljen i små porsjoner og stek dem i 4-5 minutter, til de er lyst gylne. Vend på dem, hvis det er nødvendig. Ta dem opp med hullsleiv og la dem renne av på kjøkkenpapir.
Når alle paprikaene er stekt har du tomatsausen i en stor stekepanne på svak varme. Ha i de fylte paprikaene og la det surre uten lokk i 10 minutter, slik at smakene får blande seg.
Ha retten på et fat og server den varm eller lunken.