Flere resulteter finnes under oppskriften
750 g klippfisk, helst i ett eller to stykke, bløtlagt
1 stor rød paprika
4 tørkede lange røde chilier
2 ½ dl olivenolje
4 løk, hakket
4 hvitløkfedd, finhakket
½ dl frisk bladpersille, hakket
1 ss paprikapulver
½ ts kajenne
salt
nymalt pepper
125 g brødrasp
2 hardkokte eggeplommer
4 ss smult, smeltet
La klippfisken renne av, og ta vare på litt av bløtleggingsvannet. Ha klippfisken i en kjele med friskt vann som dekker. Kok opp og la trekke i 10-15 minutter på middels varme, til fisken er mør. Del fiskestykket i fire like store deler, og fjern alt av skinn og bein.
Kok opp en kjele trekvart full med vann. Ha i paprikaen og la den koke i 3-4 minutter. Ta den opp og la den renne av. Når den er avkjølt nok til at du kan ta i den, flår du skinnet av den. Fjern stilk og frø og finhakk paprikaen sett til side.
Legg chilien i en liten kjele, ha på nok vann til at det dekker og kok opp. Ta dem opp med en gang og legg dem i nytt vann som du gir et oppkok. Ta chiliene opp igjen og legg dem enda en gang i nytt vann som du koker opp. Ta chiliene opp, la dem renne av, del dem i to og fjern frøene. Skrap kjøttet ut av skallet og ta vare på det. Du må ha drøyt ½ dl chilikjøtt.
Varm olivenoljen i en stor stekepanne på middels varme. Ha i løk, hvitløk og persille og fres i ca 10 minutter, til løken er mør. Rør inn paprikapulveret og kajenne, og det frese med i 1-2 minutter. Ha i paprika- og chilikjøttet og fres i ca 15 minutter, til alt er mørt. Ta stekepannen av varmen.
Støt brødsmulene i en morter sammen med litt av bløtevannet til fisken. Ha i de hardkokte eggeplommene og bland godt. Ha denne blandingen i en food processor sammen med løkblandingen og kjør til jevn mos. Passer mosen gjennom en sikt, slik at alle klumper blir borte. Smak til med salt og pepper. Ha 2 ss smeltet smult i en ildfast form der fisken kan ligge i ett lag. Hell på formen slik at alle sidene dekkes med smult. Ha noen øser saus i formen. Legg fisken oppi, og øs resten av sausen over. Drypp resten av smultet over.
Stek klippfisken i ovn ved 200 C til den er gjennomvarm, ca 15 minutter. Server retten varm, direkte fra formen.
Akkar med erter (Calamares con guisantes)
And med appelsin og oliven (Pato a la sevillana)
Artisjokk med bønner og alioli
Aspargesomelett (Tortilla de espàrragos)
Auberginesalat med løk og paprika (Escalivada)
Avocado, appelsin og mandelsalat
Bakt ris fra Alicante (Arroz con costra)
Biff med cabrales-ost (Entrecó al cabrales)
Bilbao-gryte (Cocido bilbaino)
Blomkål med hvitløk og paprika (Coliflor con ajos y pimentón)
Bondebønner med artisjokker på Granada-vis (Haba a la granadina)
Breiflabb med bladgrønnsaker (Rape con grelos)
Breiflabb med pinjekjernesaus (Rape en salsa de piñones)
Duer med oliven (Pichones con aceitunas)
Fennikelsalat (Ensalada de hinojo)
Fersken i vin (Melocotón al vino)
Frityrstekte epleskiver (Buñuelos de manzana)
Fylt aubergine (Berenjenas rellenas a la Catalana)
Gazpacho kremdipp (Salmorejo cordobés)
Grillede kongereker med romescosaus
Grillet brød med tomat (Pa amb tomàquet)
Grønn salat med serrano-skinke og tomatvinaigrette (Ensalada andaluza)
Hvitløksreker (Gambas al Ajillo)
Kald grønnsaksuppe fra Andalusia (Gazpacho Andaluz)
Kald mandelsuppe med druer (Gazpacho blanco)
Kald tomatsuppe (Gazpacho andaluz)
Kald tomatsuppe fra Madrid (Gazpacho madrileno)
Kanin med pærer og neper (Conejo con peras y nabos)
Kastanjesuppe (Sopa de castañas)
Katalansk kylling (Pollo à la catalana)
Katalanske poteter (Patatas a la importancia)
Kikert- og spinatsuppe (Potaje de garbanzos y espinacas)
Kjøttboller i mandelsaus (Albóndigas en salsa de almendra)
Kjøttbollesuppe (Sopa de albóndigas)
Klippfisk på Biscaya-vis (Bacalao a la vizcaína)
Krydrete poteter (Patatas bravas)
Kylling med aubergine, paprika og tomater (Pollo en samfaina)
Kylling- og skinkekroketter (Croquetas de pollo y jamón)
Lam med mynte og hvitløk (Carneiro à transmontana)
Lam med sitron og paprika (Cordero cochifrito)
Lysing med sider (Merluza a la sidra)
Madridgryte (Cocido madrileño)
Mandelsukkerbrød (Torte de Santiago)
Marinerte sardiner (Boquerones)
Maurisk svinekebab (Pinchos morunos)
Nyrer i sherry (Riñones al jerez)
Oksefilet med ansjos (Carne con anchoas)
Oksegryte med grønnsaker og krydder (Estofado de buey a la Catalana)
Ovnskokt klippfisk (Bacalao al horno)
Ovnsstekt appelsinpudding (Flan de Naranja)
Ovnsstekte kamskjell i hvitvin (Vieiras a la gallega)
Ovnstekte tomater (Tomates asados)
Pai med bladgrønnsaker (Coca de verduras)
Pai med svinekjøtt og paprika (Empanada gallega)
Paprika fylt med klippfisk (Pimientos rellenos de bacalao)
Pasta med sjømat som i Malaga (Fidos a la malagueña)
Pizza på Mallorca-maner (Coca Mallorquina)
Potet- og chorizogryte på Rioja-vis (Patatas a la Riojana)
Potet-tortilla (Tortilla de patata)
Poteter med koriander (Batatas com coentro)
Potetomelett (Tortilla española)
Purre- og potetsuppe (Purrusalda)
Rapphøne med kål (Perdiz con coles)
Ris med fylde (Arroz de sustância)
Rissalat med reker (Ensalada de arroz)
Råtten honningkake (Bolo podre)
Salat av klippfisk og poteter med oliven og paprika (Rin ran)
Salat fra Sevilla (Ensalada Sevillana)
Salte torskeboller med hvitløkmajones
Sigøynerarmer (Brazo de gitano)
Skalldyrgryte (Zarzueka de mariscos)
Små spinatpaier (Empanadillas rellenas de espinacas)
Spansk skalldyrsalat (Salpicon de Mariscos)
Spanske bønner med skinke (Judias verdes con jamón)
Spanske chili-poteter (Papatas Bravas)
Spanske sjampinjonger med hvitløk (Champiñones al ajillo)
Spinat med rosiner og pinjekjerner (Espinacas con pasa y piñones)
Spinat på katalansk vis (Espinacas a la Catalana)
Stekt kylling med mandel- og eggsaus (Pollo en pepitoria)
Stekt lammekjøtt San Sebastian (Cordero asado de San Sebastian)
Stekt sopp med hvitløk (Champiñones al ajillo)
Stuede sommergrønnsaker (Pisto manchengo)
Suppe av bitre appelsiner, fisk og sandskjell (Cachorrenas)
Suppe med sandskjell og pinjekjerner (Sopa de almejas con piñones)
Svinekam med fiken (Lomo de cerdo con higos)
Svinekjøtt med sitron og spisskummen (Rojes à cominho)
Tapas av mandler, oliven og ost
Torskesalat i grønn saus (Merluza en salsa verde)
Tortilla (spansk potetomelett)
Tunfisk med paprika og poteter (Marmitako)