Flere resulteter finnes under oppskriften
5 liter kjøttkraft
2 kg kjøtt
2 2/2 liter oppdelte poteter
5 dl gulrot
4 dl gule erter
litt purre
litt selleri
Dette er en suppe med mye kjøtt, grønnsaker og poteter, men man bruker ikke gryn eller jevning av noe slag. Suppekjøttet er gjerne spekeskinke, litt fenalår, ferskt oksekjøtt og kraftbein.
Vann ut spekeskinken og fenalåret dersom det er for salt. Knekk kraftbeinene. Legg kjøttbeinene i en gryte med kaldt vann, kok opp, skum og la dem småkoke en times tid. Legg kjøttet i og la det småtrekke under lokk til det er kokt. Ta opp kjøttet og sil kraften. Dette gjøres gjerne dagen før småmaten skal brukes.
Slå bløtevannet av ertene, legg dem i nytt vann og kok dem 1 time i en kjele for seg.
Rens og skyll røttene og potetene. Skjær dem opp i små, jevnstore biter som kokes hver for seg i litt av kraften. De skal så vidt bli møre, men de skal ikke mose seg.
Skjær purren i fine ringer, hak sellerien og la alt få et oppkok i kraften.
Skjær kjøttet opp i små terninger. Bruk en skarp kniv slik at de blir nøyaktige. Mål opp kraften og tilsett alle ingrediensene utenom potetterningene og det grønne. Varm suppen til kokepunktet, smak til med salt og ha i potetene og det grønne like før servering.
Det er viktig at alt i småmaten er smått oppskåret. Dette viser at man har lagt mye arbeid i retten slik at den er en verdig festmat.
Til småmaten serverer man tynn, myk lefse med smør og sukker på. Den skal være fint sammenrullet. Hjemmelaget øl følger denne tradisjonsmaten.
Auresuppe med kling (Telemark)
Ballsup fra Stadsbygd (Sør-Trøndelag)
Barselsuppe fra Åmot (Hedmark)
Bergensk fiskesuppe (Hordaland)
Blank suppe med boller (Akershus)
Blåskjellsuppe fra Oslofjorden (Akershus)
Bygg-gryns søtsuppe (Akershus)
Byggryns-sviskesuppe fra Oppdal (Sør-Trøndelag)
Byggrynssuppe av melk (Oppland)
Byggrynssuppe med rosiner (Telemark)
Dessertsuppe med tyttebær (Oppland)
Elgsodd fra Grong (Nord-Trøndelag)
Eple- og sviskersuppe (Telemark)
Erte- og byggrynssuppe (Telemark)
Ertesuppe fra Stryn (Sogn og Fjordane)
Finnmarksviddas jegersuppe (Finnmark)
Fisk- og skalldyrsuppe (Østfold)
Fiskesodd fra Vikna (Nord-Trøndelag)
Fiskesuppe à la Mandal (Vest-Agder)
Fiskesuppe av innlandsfisk (Sør-Trøndelag)
Fiskesuppe fra Fjordane (Sogn og Fjordane)
Fiskesuppe fra Flekkerøya (Vest-Agder)
Fiskesuppe fra Rendalen (Hedmark)
Fiskesuppe fra Salten (Nordland)
Fiskesuppe fra Træna (Nordland)
Fiskesuppe fra Vega (Nordland)
Fiskesuppe med blåskjell (Østfold)
Fiskesuppe med karve (Finnmark)
Fiskesuppe på samisk vis (Finnmark)
Fleskehavresuppe (Sogn og Fjordane)
Grynsuppe med byggryn (Sogn og Fjordane)
Grynsuppe med havregryn (Sogn og Fjordane)
Grønnsaksuppe med sagogryn (Akershus)
Gulrotsuppe fra Flekkerøya (Vest-Agder)
Havregrynssuppe (Sør-Trøndelag)
Havresuppe med svisker (Nordland)
Heilegrynsmjølkesuppe med gule erter (Troms)
Hovedstadens sommersuppe (Oslo)
Hummersuppe fra Hotell Klubben (Vestfold)
Hurtigrutens fiskesuppe (Nordland)
Hverdagssuppe (Sogn og Fjordane)
Hverdagssuppe fra Alta (Finnmark)
Innheradssodd (Nord-Trøndelag)
Julesuppe fra Røros (Sør-Trøndelag)
Julesuppe fra Setesdal (Aust-Agder)
Kald kjernemelksuppe (Hedmark)
Kald kjernemelksuppe (Vest-Agder)
Kjøttsuppe fra Sunndal (Møre og Romsdal)
Kleppsuppe fra Tydal (Sør-Trøndelag)
Kleppsuppe/Klubbvelling (Sør-Trøndelag)
Klompsuppe fra Hardanger (Hordaland)
Koldskål med surmelk (Sør-Trøndelag)
Koldskål med tyttebærsyltetøy (Rogaland)
Kraftsuppe med melboller (Oslo)
Kveitesuppe med måsegg (Troms)
Kyllingsuppe (Sogn og Fjordane)
Lakesuppe fra Snåsa (Nord-Trøndelag)
Lakserognsuppe (Møre og Romsdal)
Laksesuppe til fest (Finnmark)
Løk- og purresuppe (Sør-Trøndelag)
Løksuppe med ostekretonger (Nord-Trøndelag)
Mandelpotetsuppe (Nord-Trøndelag)
Melk- og fleskesuppe (Hordaland)
Melkesuppe med brune bønner (Hedmark)
Melkesuppe med byggmel (Sogn og Fjordane)
Melkesuppe med potetrasp (Sør-Trøndelag)
Mjølkesupa og flesk (Hordaland)
Mosters kalvekjøttsuppe (Østfold)
Mussusmørsuppe fra Oppdal (Sør-Trøndelag)
Myssmørsuppe fra Tydal (Sør-Trøndelag)
Nypesuppe med rødvin (Vest-Agder)
Potet- og pølsesuppe (Hedmark)
Potetsuppe med brennesle (Akershus)
Pølsesuppe med grønnsaker (Vestfold)
Rabarbrasuppe (Møre og Romsdal)
Rabarbrasuppe (Sogn og Fjordane)
Reinsdyrsuppe fra Tana (Finnmark)
Rekesuppe fra Hvaler (Østfold)
Risengrynssuppe (Sogn og Fjordane)
Risengrynssuppe med flesk (Hedmark)
Rypesuppe med ostepinner (Svalbard)
Saftsuppe med boller (Finnmark)
Samekonas syresuppe (Finnmark)
Sandefjords nypesuppe med rødvin (Vestfold)
Saupsuppe fra Oppdal (Sør-Trøndelag)
Selskapssuppe à la Stavanger (Rogaland)
Selskapssuppe fra Bærum (Akershus)
Sildegryn fra Vesterålen (Nordland)
Sildesodd fra 1860 (Sogn og Fjordane)
Sjokoladesuppe med fløtetopp (Vest-Agder)
Skalkesuppe fra Østerdalen (Hedmark)
Skarvens tang- og skalldyrsuppe (Troms)
Skeidar fra Nordfjord (Sogn og Fjordane)
Småballsuppe fra Sunnmøre (Møre og Romsdal)
Sodd fra Inderøy (Nord-Trøndelag)
Sodd fra Kvam (Nord-Trøndelag)
Sodd fra Overhalla (Nord-Trøndelag)
Stangholmen fiskesuppe (Aust-Agder)
Supansoppa frå Voss (Hordaland)
Suppe fra Balestrand (Sogn og Fjordane)
Suppegryte fra Drøbak (Akershus)
Surmelksuppe (Møre og Romsdal)
Surmelksuppe fra Gjemnes (Møre og Romsdal)
Surmelksuppe fra Gjøra (Møre og Romsdal)
Søndagssuppe fra Åmli (Aust-Agder)
Sørlandsk suppeglede (Aust-Agder)
Søtsuppe med helgryn (Akershus)
Tomatsuppe fra Kongsberg (Buskerud)
Tomatsuppe fra Romerike (Akershus)
Trondhjemssuppe (Sør-Trøndelag)
Trøndersk laksesuppe (Nord-Trøndelag)
Tørkakjøtt-suppe fra Løvøy (Nordland)
Uersodd fra Stjernøy (Finnmark)
Ungkarssuppe fra Tregde (Vest-Agder)
Urtespekket tomatsuppe (Aust-Agder)