Bruksanvisning
I likhet med sodd fra andre bygder finnes det også mange varianter av Orkdalssodd. Denne oppskriften er fra en håndskrevet kokebok fra 1923.
Del kjøttet i serveringsstykker og legg kjøttstykkene med bein i en kjele med kaldt vann. Kok opp. Skum godt og la kjøttet småkoke ca 30 minutter. Legg resten av kjøttet i kjelen og kok opp. Skum godt.
Skyll risgryna og ha de i suppen sammen med de hele gulrøttene.
Forvell kålen, som er skjært i stykker, og ha den i suppen. Kok til alt er mørt.
Aukar: Kok smør og vann. Rør i melet og kok til røren løsner fra kjelen. Avkjøl litt, og tilsett et sammenpisket egg. Tilsett salt, kardemomme og sukker. Lag små boller og trekk de i kokende vann 10-15 minutter.
Lag løksausen ved først å surre løken i smøret. Ha på mel og spe med kraft fra suppekjelen. Kok noen minutter og smak til med salt, sukker og eddik.
Server suppen for seg med aukar og perra (kjøttboller). Server kjøttet med grønnsaker, poteter og løksaus på eget fat.