Bruksanvisning
Fra Vikersund i Modum kommune kommer en oppskrift på julekål, som det var god, gammel skikk å koke i bygda den tiden man ennå hadde tradisjonell førjulsslakting.
Julekål er grei førjulsservering og god som nattmat i juleselskaper.
Kraften kokes i 3-4 timer. Når den kokes opp må den skummes godt for at den ikke skal bli grå. Ha i salt etter smak. Sil kraften når den er ferdigkokt.
Finsnitt kålen som til surkål. Den skal finsnittes helt og kokes opp i vann, forvelles, før den tilsettes kraften. Ha i kraften sammen med karve. Deretter kokes det hele.
Fyll fin kjøttfarse i en plastpose. Klipp et hull i det ene hjørnet av posen. Ta litt av kraften i en kjele og klem bollene ned i kraften. Kutt opp så store boller som ønskelig med en skarp kniv. La bollene trekke 10-15 minutter. Når de er ferdige has de i suppa som serveres med flatbrød til.