Bruksanvisning
Denne oppskriften er fra Kvam Bondelag. Sodd eller Innherredssodd som det egentlig heter, kan variere fra bygd til bygd. Denne oppskriften fra Kvam består, som alle sodd-oppskrifter, av tre hovedbestanddeler: kjøtt, kjttboller og kraft. Forholdet mellom kjøtt og kjøttboller kan variere noe fra sted til sted. Serveres med skjenning (se egen oppskrift: Skjenning fra Kvam).
Start med kjøttet hvor man fortrinnsvis bruker bog eller lår. Kjøttet kokes til det er mørt, og avkjøles. Skjær det i passe terninger.
Fortsett med kjøttboller. Fra gammelt av ble bolledeigen laget hjemme, men nå blir den for det meste tatt hjem fra slakteforretningen.
Ta en 3 kg bolledeig og den 200 g porsjoner og spe med 3 dl fløte.
1 ts muskatblomme pr. 2 kg porsjon gir god smak. Boller lages i kjøttkvernen med pølsehorn. Kappes direkte i en kjele saltet, kokende vann. La det trekke noen minutter i kokende vann før det legges tynt utover til avkjøling.
Til krafta brukes kraftbein som kokes ut og blandes med krafta kjøttet er kokt i, ca 7,5 dl. pr person. Krafta siles for å få den klar og krydres med raspet muskatnøtt. Bland alt sammen.
Server soddet med poteter, kokte gulrøtter og skjenning ved siden av.