Flere resulteter finnes under oppskriften
4 små hele makreller
2 ss olivenolje
1 stor løk, finhakket
2 hvitløkfedd, finhakket
125 g hakkede valnøtter
60 g rosiner
1 ts kanel
2 nellik, malt
4 allehåndebær, malt
1 klype malt muskatnøtt
salt
svart pepper
3 ss hakket frisk persille
vegetabilsk olje til frityrsteking
2 store egg
175 g tørkede brødsmuler
4 sitroner, hver skåret i 4 biter
Skjær hodene av makrellen. Rundrens makrellen ved å trekke innvollene ut gjennom åpningen ved hodet. Kast innvollene. Pass på å ikke rive hull på makrellens ømtålige skinn.
Knekk ryggbeinet på makrellen og begynn å løsne kjøttet. Løsne fiskekjøttet ved å massere fisken med tomlene, trekk ut ryggbeinet og klem forsiktig ut kjøttet. Plukk ut små bein. Klem ut mesteparten av kjøttet, uten å skade det som sitter nærmest skinnet.
Varm opp olivenoljen i en tung stekepanne på svak varme og tilsett løk og hvitløk. La det surre i 10 minutter, til løken er myk.
Rør inn fiskekjøttet, valnøtter, rosiner, krydder og salt og pepper etter smak. La fyllet surre i 5 minutter til mens du rører kontinuerlig. Rør inn persillen og la det avkjøles.
Når fyllet er lunkent, legger du det inn i fiskeskinnet med en teskje. Dytt det så langt ned mot halen du kan, men la det være igjen 1 cm ved hodeenden. Sy fisken sammen i hodeenden med sterk tråd og stoppenål. Pass på at skinnet ikke blir revet i stykker.
Hell et 2,5 cm dypt lag olje i en stor gryte og varm forsiktig opp.
Dypp fisken først i det piskede egget, deretter i brødsmulene. Se til at det blir skikkelig dekket av egg og brød. Stek i olje, 5 minutter på hver side.
Skjær av den sammensnurpede enden av makrellen og kast den. Skjær fisken i skiver og server den varm eller kald med nyskårne sitronbåter.
Dampet makrell med appelsinsaus
Fettucine med makrell og basilikum
Grillet hvitløksmarinert makrell
Grillet makrell med rabarbrakompott
Hvitløkmarinert makrell på grill
Høstmakrell med pepperrot, epler og persillerot
Makrell med balsamico-marinert småløk
Ovnsstekt makrell med fløte og grønt
Røkt makrell med paprikapulver
Røkt makrell som kuvertanretning
Sitrongravet makrell på polynesisk vis
Stekt makrell med sennep og rabarbra