Flere resulteter finnes under oppskriften
Det er ingen ingredienser.
Fett til å koke i kan være: svinesmult, matfett, kokosfett eller olje.
Bruk en tykkbunnet gryte av jern eller aluminium. Fyll ikke gryten mer enn halvfull med fett. Med for lite fett blir kakene ujevnt stekt og har lett for å bli brente. Varm fettet langsomt til ca 175 C. Fettet er passe varmt når det blir "stille" i gryten, og det ryker lett av det, eller hvis det bruser rundt en trepinne som stikkes nedi. Kakene skal gå raskt til bunns og raskt komme opp igjen.
Hold temperaturen jevn under stekingen. Er varmen for svak, blir kakene smulttrukne. Er fettet for varmt, blir kakene brune utenpå og rå inni. Tilsett et par rå potetbiter hvis fettet blir for varmt. Ha alltid et lokk for hånden til å legge over gryta i tilfelle det skulle begynne å brenne.
NB: Slå aldri vann over varmt fett.
Snu kakene med to trepinner. La fettet renne godt av før smultbaksten legges på rist dekket med kjøkkenpapir.
Smultbakst smaker best nystekt. Den er godt egnet til frysing og kan varmes opp litt like før servering.