Flere resulteter finnes under oppskriften
5 dl vann
75 g gjær
175 g mørk sirup
80 g sukker
350 g rugmel
650 g hvetemel
1 ts salt
1 ts nellik
2 ts sjerneanis
1/2 ts pomeransskall
300 g rosiner
(2 store brød)
Varm vannet fingervarmt. Rør ut gjæren. Bland i sirup, sukker, rugmelet, halvparten av hvetemelet, krydder og salt. Malt pomeransskall kan sløyfes dersom det er vanskelig å få tak i. Elt alt godt sammen til en jevn deig.
Dekk bollen med plast og klede og la deigen heve ca 1 time.
Elt rosiner og mer av melet i. Deigen skal være ganske fast, men det er ikke sikkert du trenger alt melet. Bruk god håndmakt. Jo bedre deigen blir eltet, jo bedre blir brødet.
Sett deigen til heving ca 1 time, med plast og klede over bollen.
Ta deigen på bordet, del den i to og trill til lange brød. Legg dem på plate dekket med bakepapir. La dem heve godt en times tid.
Pensle med en gang med sammenvispet egg. Stek julevørterbrødene ved 200 C i 40-45 minutter.
Vørterbrød blir fort brune så demp overvarmen ved å sette en stekeplate på øverste rille, og skru gjerne ovnsvarmen ned til 180 C. Brødene må bli skikkelig gjennomstekte uten å bli brent.