Flere resulteter finnes under oppskriften
1 pk filodeig, ca 450 g
300 g løk
10-12 stilker bladpersille eller vanlig persille
3 ss olivenolje
400 g malt lammekjøtt
400 g kjøttdeig
salt
nykvernet svart pepper
1 ts kanel
saft av 1 sitron
2 egg
2 ss strøkavring
100 g revet kefalotiri-ost eller vellagret sveitserost
100 g fetaost
110 g smør
Ta filodeigen ut av pakken. Ta deigflakene fra hverandre og legg dem under et fuktig klede. Skrell og hakk løken. Skyll persillen og finhakk bladene.
Varm oljen i en stor stekepanne og stek løken til den er blank og myk. Tilsett malt lammekjøtt og kjøttdeig og stek videre mens du gnir det malte kjøttet slik at det korner seg. Stek kjøttet på middels varme til all væske har kokt inn. Tilsett kanel og sitronsaft og smak til med salt og pepper. Ta pannen av platen og la innholdet avkjøles litt.
Bland det stekte kjøttet med egg, strøkavring, revet ost og persille. Smuldre fetaosten med en gaffel og bland den med kjøttfyllet.
Smelt smøret. Pensle en stor ildfast form med smør. Legg halvparten av filoflakene i formen pensle flakene med smør etter hvert som du legger dem i formen og la dem henge litt utover kanten.
Smak eventuelt til fyllet med mer krydder. Fordel fyllet i formen og press det godt ned. Brett deigkantene inn over fyllet og pensle dem med smør. Legg på resten av filoflakene og pensle hvert flak med smør etter hvert. Legg deigen godt ut mot kanten av formen, den krymper under stekingen. Dusj på litt kaldt vann.
Bruk en skarp kniv og skjær det øverste deiglaget i 7 x 7 cm store firkanter. Stek paien midt i ovnen i 45-50 minutter til den er gyllen. Serveres varm.
Artisjokker med bønner (Anginares me koukia)
Athensk valnøttkake (Karidopitta athinaiki)
Auberginepuré (Melitzanosalata)
Blandet salat (Salata diafora)
Blekksprut i vinsaus (Kalamarakia Krasata)
Bonitt med grønnsaker (Palamida plaki)
Bønner i tomatsaus (Gigantes plaki)
Bønner med fint følge (Fasolakia Freska)
Egg i auberginer (Avga matia melitzanes)
Egg på grønnsakseng (Spetsofai)
Egg- og sitronsaus (Avgolemono)
Eggerøre på gresk med lett karameliserte tomater
Fiskesuppe fra Korfu (Kakavia)
Fiskesuppe med egg- og sitronsaus (Psarosoupa Avgolemono)
Fritert blekksprut (Kalamarakia tiganita)
Friterte blåskjell (Midia tiganita)
Friterte squashboller (Kolokithakia keftedes)
Fylte tomater og paprika (Domates ke piperies jemistes)
Geitekje i appelsinsaus (Katsikaki me saltsa portokaliou)
Gratinert squash med kjøttdeig (Kolokithakia papoutsaki)
Gresk hvitløksaus (Skorthalia)
Gresk landbrød (Psomi horiatiko)
Gresk påskesalat (Salata tis lambris)
Gresk pølsegryte med paprika (Loukanika katsarola me piperia)
Gresk sitron- og oreganomarinade
Gresk tomatsalat (Tomatasalata)
Greske julekaker med mandler (Kourabiethes)
Greske kjøttboller (Keftethes)
Greske medisterkaker (Keftedakia)
Grønnsaksuppe fra Hellas (Chortosouppa)
Hønsesuppe med egg og sitron (Kotosoupa avgolemono)
Imamens yndlingsrett (Imam Bayildi)
Kalv med kveder (Moskari me kidonia)
Klippfiskgryte (Bakaliaros jahni)
Kretiske posteier (Pittes kritis)
Kyllinggryte med okra (Kotopoulo me Bamies)
Kyllingsuppe med egg og sitronsaus (Kotosoupa avgolemono)
Kål- og gulrotsalat med egg (lakhanosalata me karota)
Lam med sorte oliven (Arni me mavres elies)
Lammegryte med rispasta (Giouvetsi me kritharaki)
Lammegryte med salat (Arnaki Fricassee)
Legert sitronsaus (Saltsa avgolemono)
Makaroni med skinkesaus (Hirino yani makaronadia)
Makaroniform med kjøttdeig (Pastitsio)
Makaroniform med purre (Pastitsio me prassa)
Manitaria - kokte sjampinjonger med hvitvin, sitron og hvitløk
Marinert sverdfisk (Xsifias marinatos)
Oksegryte med småløk (Moshari Stifatho)
Omelett med ville grønnsaker (Omeletta agriohorta)
Osteposteier (Mitzithropittakia)
Ovnsbakt havkaruss (Lithrini fourno)
Ovnsbakt lammekjøtt med pasta (Giouvetsi)
Ovnsbakt paprika (Piperies sto fourno)
Ovnsbakt squash med poteter og tomater (Briami)
Ovnsbakt torsk à la Spetsai (Psari Spetsiota)
Ovnsbakte reker (Garides giouvetsi)
Ovnsbakte sardiner (Sardelles sto fourno)
Pasta fra Metsovo (Kilopittes Metsovou)
Potetpuré med hvitløk (Skordalia me patates)
Psomi - gresk brød med yoghurt
Ristet bagett med ost, løk og tomat (Dako)
Rødbetesalat (Patsaria salata)
Salat av ville vekster (Agriohortasalata)
Salat med svartøyebønner (Salata fassolia mavromatika)
Squashsalat (Kolokythakia Salata)
Stekt kylling med poteter (Kotopoulo Fournou)
Stekt squash og aubergine med hvitløksaus (Kolokythakia kai Melitzanes Skorthalia)
Svinekjøtt på bondevis (Hirino eksohiko)
Syltede kirsebær (Vissino glyko)