Bruksanvisning
(1 stor kake)
Finhakk 300 g av valnøttene med hurtighakker og grovhakk resten. Skill eggene. Ha smør og sukker i en bolle. Del vaniljestangen og skrap ut frøene med spiss kniv. Ha vaniljefrø eller vaniljesukker, sitronskall og en klype salt i bollen. Rør smør og sukker lyst og luftig, bruk gjerne miksmaster. Rør inn eggeplommene, én om gangen. Bland mel og bakepulver og sikt det. Rør melet og de finmalte nøttene i deigen. Rør til alt er godt blandet.
Forvarm stekeovnen til 175 C. Smør en stor springform (28 cm) godt og dryss den med brødrasp. Stivpisk eggehvitene. Rør en tredjedel av dem i deigen og vend resten forsiktig i med slikkepott. Ha røren i formen og stek kaken på midterste rille i 50-60 minutter, eller til den er gjennomstekt. Prøv med en kakestikke.
Lag i mellomtiden sukkerlaken. Kok opp sukker, sitronsaft, kanelstangen og 5 dl vann i en kasserolle og la det koke på middels varme i ca 10 minutter - sukkerlaken skal ikke bli for tykk. Avkjøl den litt og ta opp kanelstangen. Rør inn brennevinet.
Drypp sukkerlaken på den varme kaken. La kaken stå litt for å trekke til seg laken. Ha kaken over på serveringsfat når den er lunken. Skjær den opp i biter og dryss på de grovhakkede valnøttene.