Bruksanvisning
I denne oppskriften fra Kreta starter du med å ha 3 liter vann og sitronsaften i en kasserolle. Skyll artisjokkene. Klipp vekk harde blad og bladspisser. Del dem i to på langs og ta ut skjegget i midten. Skrell stilken tynt. Legg artisjokkene i sitronvannet etter hvert som de er renset. Kok artisjokkene i sitronvannet i 20-25 minutter. La dem renne av og avkjøles. Skjær dem i skiver på langs.
Skyll bønnene og strengle dem. Store bønner tas ut av belgene, små belger beholdes hele. Skrell gulrøtter og poteter og skjær dem i store biter. Skyll og renskjær fennikelen. Spar det grønne til pynt. Skjær fennikelknollen i tynne skiver. Kok opp 1 liter lettsaltet vann i en stor kasserolle. Kok store bønner (små bønner trenger ikke forkokes), poteter, gulrot og fennikel i ca 15 minutter. La grønnsakene renne av i et dørslag og ta vare på kokekraften.
Skrell og hakk løken. Varm olivenoljen i en stor kasserolle og fres løken til den er blank og myk. Tilsett artisjokkene og de andre grønnsakene og la dem frese med i 2 minutter. Tilsett 5 dl kokekraft og kok det hele i 8 minutter.
Smak til grønnsakene med salt og pepper og ta kasserollen av platen. Pisk sammen eggeplommer og sitronsaft. Tilsett litt av den varme kraften mens du pisker. Hell eggeblandingen tilbake i kasserollen mens du rører hele tiden. Varm det hele under omrøring til sausen tykner. Pass på at sausen ikke koker, da skiller den seg. Server gryten varm, pyntet med fennikelgrønt.