Flere resulteter finnes under oppskriften
1 egg
1 ss olivenolje
nykvernet hvit pepper
salt
100 g hvetemel
1 ½ kg friske blåskjell
1 gulrot
1 løk
1 stilk selleri
1 laurbærblad
1 ts hel svart pepper
2 hele nellik
3 cm strimmel gult sitronskall
2 ½ dl tørr hvitvin
vegetabilsk olje til fritering
2 sitroner
persille- og rucolablad til pynt
Pisk sammen egg, olje 1 ¼ dl vann og en klype salt og pepper. Sikt melet og bland det i. Rør det hele sammen til en klumpfri røre. Dekk røren til og la den stå og svelle i ca 1 time.
Skrubb i mellomtiden blåskjellene under rennende, kaldt vann og fjern skjegget. Bank på skjell som ikke lukker seg. Kast dem som fremdeles er åpne. Skrell gulrot og løk og skjær dem i tynne skiver. Skyll selleristilken og skjær den i skiver.
Kok opp grønnsakene, laurbærblad, hel pepper, nellik, sitronskall, 1 ts salt, vin og 2 ½ dl vann i en stor kasserolle og la det koke noen minutter.
Tilsett skjellene og kok dem under lokk på sterk varme i 5-7 minutter til skjellene åpner seg. Rist på gryten av og til under kokingen. Avkjøl blåskjellene i kraften i 30 minutter. Kast alle skjell som ikke har åpnet seg.
Ta skjellmaten ut av skallene og la dem renne av på kjøkkenpapir.
Varm rikelig med olje, ca 6 cm høyt, i en jerngryte eller frityrgryte. Oljen er varm nok når det stiger opp bobler rundt skaftet på en tresleiv som stikkes nedi.
Dypp blåskjellene i frityrrøren slik at de blir helt dekket, og stek dem gylne i oljen. La dem renne av på kjøkkenpapir. Server blåskjellene nystekte pyntet med sitronbåter, persille- og rucolablad.
Blåskjell i vin- og fløtesaus (Mouclade)
Blåskjell med friske koriander og kokosmelk
Blåskjell med kokosmelk, ingefær og lime
Blåskjell med løksmak og spinat
Blåskjell og kylling i estragongelé
Blåskjellfrikassé med sjampinjong
Blåskjellsaus til båndspaghetti
Chiliblåskjell med krabbe og spaghetti
Dampede blåskjell med thaikrydder
Fiskefat med blåskjell og hvitløkmajones
Friterte blåskjell med kinakål
Marinert blåskjell med hollandaise
Røkte blåskjell med stekt hvitløk og artiskokker
Soppgratinerte blåskjell med risotto