Flere resulteter finnes under oppskriften
1 sitron
3 artisjokker
500 g bondebønner, ca 125 g uten belger
1,5 kg små sandskjell, evt hjerteskjell, godt skrubbet
1 ¼ dl vann
½ dl god olivenolje
1 stor løk, hakket
4 hvitløkfedd, finhakket
4 ss bladpersille, hakket
200 g tomat, uten skinn og frø, hakket
1 ts safrantråder, knust og oppbløtt i 2 ss tørr hvitvin
1 ts paprikapulver
2 grønne paprika, uten frø, i terninger
1 laurbærblad, knust
300 g tørr vermicelli eller annen pasta, brukket i 5 cm biter
2 ½ dl tørr hvitvin
500 g scampi, uten skall og tarm
salt
nymalt pepper
Fyll en stor bolle med kaldt vann. Del sitronene i to og press saften ned i vannet. Arbeid med en artisjokk av gangen: Fjern alle bladene til du kommer til det lysegrønne hjertet. Skrell vekk det mørkegrønne fra bunnen. Del artisjokken i fire på langs og grav ut og kast skjegget i midten. Legg artisjokkbitene i sitronvannet slik at de ikke blir misfarget. Gjør det samme med resten av artisjokkene. Sett til side.
Ta bondebønnene ut av belgen. Kok opp en kjele trekvart full av vann, ha i bønnene og kok dem i 30 sekunder. La dem renne av, skyll dem under kaldt vann og klem bønnene ut av skinnet. Sett til side.
Legg skjellene i en stor, dyp stekepanne. Kast skjell som er åpne eller skadet. Ha i vann, legg på lokk, og kok opp på sterk varme. La det koke i 3-5 minutter til skjellene åpner seg. Rist på pannen av og til under kokingen. Ta av lokket, ta opp skjellene med hullsleiv og legg dem i en bolle eller på et dypt fat. Kast skjell som ikke har åpnet seg. Legg på lokk og sett til side. Hell kraften gjennom en sil kledd med bomullsgas og ned i en bolle. Du kan gjerne la rekeskallene småkoke i denne kraften noen minutter, slik at skalldyrsmaken blir sterkere. Ta vare på kraften.
Varm olivenoljen i en paellapanne eller stor stekepanne. Ha i løk og stek den i ca 8 minutter, til den er myk. Ha i hvitløk og 2 ss persille og stek i 2 minutter til hvitløken dufter. Tilsett tomat, safran og vin, paprikapulver, paprika og laurbærblad og rør godt. La artisjokkene renne av og ha dem i pannen sammen med bondebønner, pasta, vin og kokekraften fra skjellene. La det småkoke uten lokk i 10 minutter.
Ha i reker og sandskjell. Når pasta og grønnsaker er myke, etter ca 5 minutter, smaker du til med salt og pepper.
Legg retten opp på varmt fat og dryss resten av persillen over. Server med en gang.
Blåskjellsaus til båndspaghetti
Bucatini med tomat- og chilisaus
Båndspaghetti med kjøtt- og ostesaus
Båndspaghetti med oste- og valnøttsaus
Båndspaghetti med tomatsaus og blåskjell
Cappelletti med tomater og fløte
Farfalle med gorgonzola- og fløtesaus
Festgryte med kjøttdeig og pasta
Fettuccine med røkelaks og vårløk
Fusilli med tomat- og balsamico-eddik-saus
Fusilli med tomat- og balsamico-eddik-saus
Garganelli med asparges og fløte
Grønn og hvit spaghetti med ostesaus
Linguine med pesto av soltørkede tomater
Linguine med skinke og mascarpone
Makaronipudding med tomater og purre
Nudler med kylling, reker og skinke
Nudler med sardeller og broccoli
Orecchiette med ansjos og broccoli
Paglia e Fieno med reker og vodka
Pappardelle med bacon, broccoli og sjampinjong
Pasta med hvitløk, bacon og salviesmør
Pasta med persille, sitron og artisjokk
Pasta med sei, tomat og basilikum
Pasta og ostesaus med grønnsaker
Pastaskjell med spinat og ricotta
Penne med kylling, pinjekjerner og gressløk
Penne med reker og artisjokker
Pipe rigate med skinke og erter
Rigatoni med vinterlig tomatsaus
Rigatoni med vinterlig tomatsaus
Spaghetti med ansjos og kapers
Spaghetti med ansjos og oliven
Spaghetti med blekksprut og erter
Spaghetti med egg, bacon og fløte
Spaghetti med fisk og asparges
Spaghetti med fløtesaus, skinke og sopp
Spaghetti med krabbe og chiliblåskjell
Spaghetti med laks og kantareller
Spaghetti med pikant blåskjell
Spaghetti med tomater og pancetta
Spaghetti med tomater, ansjos, oliven og kapers
Spaghetti med tunfisk og selleri
Spaghetti med tunfisk og sjampinjonger
Spaghetti med tunfisk, ansjos, oliven og mozzarella)
Spaghetti med tunfisk, sopp og bacon
Spaghetti med tunfisk/ansjos-saus
Stekte risnudler med reker og blekksprut
Tagliatelle med radicchio og fløte