Flere resulteter finnes under oppskriften
250 g fennikelstilker
salt
1 stor løk, hakket
90 g sultanarosiner
90 g pinjekjerner
1/4 ts safran
1 1/2 dl olivenolje
svart pepper
6 ferske middelhavssardiner eller småsild
375-500 g bucatini (rørmakaroni)
4 sardinfileter
1/4 sitron
Skyll fennikelen godt. Ha 4 liter vann i en stor kjele og tilsett 1 ts salt. Kok opp, ha i fennikelstilkene og la det småkoke i 10 minutter.
Ha løken i en tykkbunnet gryte sammen med 4 dl vann. Kok opp og la det småkoke uten lokk i 10 minutter. I mellomtiden legger du rosinene i bløt i varmt vann i 10 minutter.
Ta opp fennikelen og la vannet renne godt av. Spar kokevannet. Finhakk fennikelen, og ha den deretter i gryten løken ligger i, sammen med de avrente rosinene, pinjekjerner, safran, 3/4 av oljen og rikelig med pepper. Legg på lokk og la det småkoke i 15 minutter.
Skjær hode og hale av sardinene og rens fisken. Ta forsiktig ut ryggbeinet og plukk ut alle løse bein som måtte være igjen. Det gjør ingenting om fileten går i stykker.
Kok opp fennikelvannet igjen og ha i bucatiniene. Kok dem i 10-12 minutter, til de er al dente.
I mellomtiden har du sardinfiletene i sausen og lar den surre i 5 minutter. Varm resten av oljen i en separat stekepanne og ha i sardinfiletene. Stek på svak varme i 3-4 minutter under stadig omrøring med en tresleiv, til sardinene er oppløst. Tilsett deretter innholdet i pannen til sausen.
Hell pastaen i dørslag og spar på 2 ss av kokevannet. Ha dette i sausen, og bland deretter raskt pastaen med sausen.
Gi retten til slutt en skvett sitronsaft og server straks.
Denne pastaretten (Pasta con le sarde) er en eldgammel siciliansk rett som få sin uvanlige smak av de ville fennikelstilkene som setter smak på kokevannet til pastaen. Hvis du ikke får tak i vill fennikel, kan du erstatte med stilkene og de bregneaktige bladene fra dyrket fennikel, samt litt av selve knollen.
Blåskjellsaus til båndspaghetti
Bucatini med tomat- og chilisaus
Båndspaghetti med kjøtt- og ostesaus
Båndspaghetti med oste- og valnøttsaus
Båndspaghetti med tomatsaus og blåskjell
Cappelletti med tomater og fløte
Farfalle med gorgonzola- og fløtesaus
Festgryte med kjøttdeig og pasta
Fettuccine med røkelaks og vårløk
Fusilli med tomat- og balsamico-eddik-saus
Fusilli med tomat- og balsamico-eddik-saus
Garganelli med asparges og fløte
Grønn og hvit spaghetti med ostesaus
Linguine med pesto av soltørkede tomater
Linguine med skinke og mascarpone
Makaronipudding med tomater og purre
Nudler med kylling, reker og skinke
Nudler med sardeller og broccoli
Orecchiette med ansjos og broccoli
Paglia e Fieno med reker og vodka
Pappardelle med bacon, broccoli og sjampinjong
Pasta med hvitløk, bacon og salviesmør
Pasta med persille, sitron og artisjokk
Pasta med sei, tomat og basilikum
Pasta og ostesaus med grønnsaker
Pastaskjell med spinat og ricotta
Penne med kylling, pinjekjerner og gressløk
Penne med reker og artisjokker
Pipe rigate med skinke og erter
Rigatoni med vinterlig tomatsaus
Rigatoni med vinterlig tomatsaus
Spaghetti med ansjos og kapers
Spaghetti med ansjos og oliven
Spaghetti med blekksprut og erter
Spaghetti med egg, bacon og fløte
Spaghetti med fisk og asparges
Spaghetti med fløtesaus, skinke og sopp
Spaghetti med krabbe og chiliblåskjell
Spaghetti med laks og kantareller
Spaghetti med pikant blåskjell
Spaghetti med tomater og pancetta
Spaghetti med tomater, ansjos, oliven og kapers
Spaghetti med tunfisk og selleri
Spaghetti med tunfisk og sjampinjonger
Spaghetti med tunfisk, ansjos, oliven og mozzarella)
Spaghetti med tunfisk, sopp og bacon
Spaghetti med tunfisk/ansjos-saus
Stekte risnudler med reker og blekksprut
Tagliatelle med radicchio og fløte