Flere resulteter finnes under oppskriften
2 kg fersk eller dypfryst hjortesadel
evt 50-100 g spekk
1 ½ ts salt
nymalt pepper
Saus:
5 dl sjy
2 ss hvetemel
½ dl vann
Forvarm stekeovnen til 175 C. Skjær bort seige hinner utvendig på sadelen hvis det ikke er gjort.
Fersk eller nesten tint sadel: Spekk sadelen ved å løsne kjøttet fra ryggbenet så mye at man kan legge tynne spekkskiver på begge sider langs benet. Krydre sadelen med salt og pepper. Surr sadelen med hyssing eller krympet bomullsgarn.
Legg sadelen i en langpanne. Stikk inn et kjøttermometer fra kortsiden slik at spissen kommer midt i den mest kjøttfulle delen.
Stek sadelen på nederste ribbe. Når termometeret viser 70 C er den rosa inni, ved 75 C er den gjennomstekt. Steketid 60-75 minutter.
Fryst sadel: Tines først i ovnen ca 30 minutter. Ta ut sadelen. Spekk, krydre og surr den som ovenfor. Stikk inn et kjøttermometer som ovenfor og stek til 70 eller 75 C.
Ta i begge tilfeller ut den ferdige sadelen. Dekk den med aluminiumsfolie og la den hvile i ca 15 minutter før den skjæres opp. Ta vare på sjyen. Kok ut pannen med litt varmt vann og bland det med sjyen.
Lag sausen: Kok opp sjyen. Visp sammen mel og vann. Visp jevningen i sausen og kok i 3-4 minutter. Tilsett fløten og smak til sausen med rispsgelé, geitost, 1-2 ss vin (sherry eller madeira).
Skjær løs kjøttet fra bena. Skjær det i skiver på skrå. Legg dem eventuelt tilbake på bena.
Server med kokte eller stekte poteter, broccoli, bønner, erter, rips- eller rognebærgelé og for eksempel sylteløk eller sylteagurk.
Hjortefilet med glaserte epler
Hjortekoteletter i kantarellfløtesaus
Hjortemedaljonger med mandelsmør
Hjortepostei med grønn pepper i gelé
Hjorteragu på pastaseng med steinsopp
Kantarellfylt bogrull i leirgryte
Kokt hjortekjøtt med pepperrotsaus
Marinert helstekt hjorteflatbiff
Mør hjortegryte med ris og paprika
Orientalsk hjortegryte med jasminris
Ovnsstekt kotelettkam med pærechutney