Flere resulteter finnes under oppskriften
1 kg benfritt kjøtt fra bog eller bryst
2 ts salt
1/2 løk
grønt fra en purre
1 gulrot
1 laurbærblad
2 nellikspiker
7 dl vann
1 buljongterning
1/2 ts hvit pepper
80 g hvetemel
3 dl melk
1 dl fløte
persillebunt
800 g grønnsaker til garnityr, etter årstid
Frikassé lahes helst av kjøtt fra kalv eller ungdyr, men kjøtt fra voksne dyr kan også brukes. Beregn i så fall litt lenger koketid.
Kutt kjøttet i terninger på ca 50 g og legg dem i vann og kok opp. Skum av.
Tilsett salt og krydder. Legg i purre, løk og gulrot i store biter. Kok til kjøttet er mørt, ca 90 minutter. Sil av og sorter ut kjøttet.
Rør ut melet i melken og slå dette i kraften. La sausen koke i 15 minutter.
Kutt grønnsakene til garnityr i terninger. Bruk grønnsaker med forskjellige farger. Gulrot, broccoli og sellerirot gir fin fargeblanding. Forvell disse i vann før de has i sausen sammen med kjøttet. Tilsett fløte. La alt koke i 5 minutter. Strø over rikelig med hakket persille. Server med kokte poteter.
Hjortefilet med glaserte epler
Hjortekoteletter i kantarellfløtesaus
Hjortemedaljonger med mandelsmør
Hjortepostei med grønn pepper i gelé
Hjorteragu på pastaseng med steinsopp
Kantarellfylt bogrull i leirgryte
Kokt hjortekjøtt med pepperrotsaus
Marinert helstekt hjorteflatbiff
Mør hjortegryte med ris og paprika
Orientalsk hjortegryte med jasminris
Ovnsstekt kotelettkam med pærechutney