Flere resulteter finnes under oppskriften
grytestek av hjort på 750 g
1 stor løk, hakket
2 store gulrøtter, hakket
2 stilker selleri, snittet
4 hvitløkfedder, skrelt og knust
suppekvast av 1 laurbærblad og 2 kvister hver av rosmarin og timian
svart pepper
6 einerbær
4 ss olivenolje
1 1/2 dl rødvineddik
3 dl rødvin
salt
mel til å drysse på kjøttet
60 g mørk bitter sjokolade, reven
1 ss honning
2 ss hakket frisk persille
Rens kjøttet og skjær det i store biter.
Legg kjøttstykkene i en bolle sammen med løk, gulrøtter og selleri. Tilsett hvitløk og suppekvast, einerbær og rikelig med pepper. Hell over halvparten av oljen, 2 ss eddik og all vinen. Sett til marinering i minst 4 timer, helst natten over.
Hvis du vil lage retten i en stekeovn må den forvarmes til 140 C. Ta kjøttet opp av marinaden og tørk av det. Ha salt og pepper i melet og dryss på kjøttet. Varm opp resten av oljen i en gryte og brun kjøttet.
Ta kjøttet opp av gryten og sett det til side. Sil grønnsakmarinaden og ta vare på væsken. Varm opp grønnsakene i gryten i 5 minutter.
Kok opp marinaden i en liten kjele. Ha i sjokoladen, rør til den er smeltet. Legg kjøttet tilbake i gryten, hell over den varme marinaden og, om nødvendig, nok vann til å dekke kjøttet. Dekk gryten med aluminiumsfolie og legg deretter på lokket. Sett gryten på komfyren på svak varme, slik at væsken såvidt beveger seg, og la det surre i 2 1/2 - 3 timer.
Rett før servering lager du en sukkerlake ved å blande honningen med 2 ss vann på svak varme. Rør inn resten av eddiken og la det boblekoke i 2 minutter. Ha denne blandingen i gryten.
Juster mengden salt og pepper og smaksbalansen - ha i mer eddik, om ønskelig - dryss til slutt persille over retten.
Hjortefilet med glaserte epler
Hjortekoteletter i kantarellfløtesaus
Hjortemedaljonger med mandelsmør
Hjortepostei med grønn pepper i gelé
Hjorteragu på pastaseng med steinsopp
Kantarellfylt bogrull i leirgryte
Kokt hjortekjøtt med pepperrotsaus
Marinert helstekt hjorteflatbiff
Mør hjortegryte med ris og paprika
Orientalsk hjortegryte med jasminris
Ovnsstekt kotelettkam med pærechutney