Flere resulteter finnes under oppskriften
6 dl melk
700 g hvetemel
50 g myk margarin
2 ss sukker
25 g gjær
2 ss vann
1 ts bakepulver
(12 leiver)
Ha mel, margarin og sukker i en bolle. Kok opp melken og hell den kokende over melet. Stamp melken inn i melet med en treøse. Rør så lite som mulig så deigen ikke blir seig.
Avkjøl deigen litt. Rør gjæren ut i litt vann og ha den i deigen sammen med bakepulveret. Bruk hånden til å elte alt godt sammen til en jevn deig.
Form deigen til en rull på bakebordet, og del den i jevne emner. Legg dem i plastpose for å unngå skorpe på deigen.
Klapp emnet flatt med hånden, og kjevl det ut til en tynn leiv. Ha god varme på takken. Snu lefsen og stek den litt på den andre siden. Denne siden som blir stekt sist, blir smånuppete og er "pensiden" som skal være ut når lefsene blir smurt. Legg press på lefsene etter hvert.
Alle harde lefser må bløtes før de skal smøres. Spyl vrangsiden av lefsen under lunkent vann. Legg lefsene med rettsiden ned på et godt oppvridd håndkle. Legg fuktig håndkle også mellom lefsene, og la dem ligge 20-30 minutter, til de er myke og gode. Smør dem mykt med smør og dryss med sukker.
Brett to sider av lefsen inn mot midten. Brett også litt inn på kantene. Legg så denne firkanten dobbelt, slik at det blir en jevn lengde. Skjær i jevne stykker, litt på skrå.
Mange foretrekker å røre sammen smør og sukker før lefsene skal smøres. Dette er den beste fremgangsmåten hvis lefsene skal fryses ferdig smurt.