Flere resulteter finnes under oppskriften
1 pose tørrgjær
1 ts sukker
1 ss hvetemel
1 1/4 dl lunken melk
6 1/4 dl hvetemel, siktet, ekstra
125 g smør, i terninger
1 ss sukker, ekstra
1/2 ts blandet malt, ingefær, kanel og nellik
1 egg, lett pisket
2 ts revet sitronskall
60 g smør, mykt, ekstra
2/3 dl brunt sukker
2 1/2 dl blandet tørkede fruktbar
1/2 ts blandet malt ingefær, kanel og nellik, ekstra
Melk- og sukkerglasur:
1 ss melk
2 ss sukker
Melisglasur:
1 1/4 dl melis
1-2 ss melk
Pensle en stor bakeplate med olje eller smeltet smør. Bland gjær, sukker og mel i en liten bolle. Tilsett melken gradvis og rør blandingen glatt.
Dekk bollen med plast og sett den til side på et lunt sted til gjæroppløsningen skummer (ca 5 min.). Ha ekstra mel, smør, sukker og krydder i kjøkkenmaskinen og kjør i 30 sekunder til blandingen er finsmulet. Tilsett egg, sitronskall og gjæroppløsningen og kjør i 15 sekunder eller til blandingen begynner å likne på en deig.
Ha den ut på lett melet bord og kna den i 2 min eller til deigen er glatt. Form en ball. Legg den i en stor, lett oljet bolle. La den stå tildekket og lunt i 1 time eller til deigen har hevet seg bra. Slå ned deigen og kna den ca 2 min til den er smidig.
Forvarm ovnen til 210 C. Pisk ekstra smør og brunt sukker til det er kremaktig og lett. Kjevle ut deigen til et rektangel på 40 x 25 cm. Spre smørkremen over hele deigen, men la 2 cm på den ene langsiden stå igjen. Legg på blandet, tørket frukt og ekstra krydder. Rull sammen deigen, fast og jevnt som en rullekake, fra den langsiden som har fyll helt ut i kanten.
Med en skarp kniv skjæres deigrullen i 8 like store skiver, omtrent 5 cm tykke. Sett skivene inntil hverandre på bakeplaten. Sørg for ar skjøtene ligger inn mot midten og trykk skivene litt ned. Dekk med plast og la bollene etterheve på et lunt sted i ca 30 min.
Stek bollene i 20 min eller til de er pent brune. Ta dem ut av ovnen og pensle generøst med melk- og sukkerglasur. Legg dem på bakerist til avkjøling. Pynt med melisglasur.
Melk- og sukkerglasur: Bland melk og sukker i en liten kjele. Rør over svak varme til sukkeret er oppløst og blandingen nesten koker. Ta den av varmen.
Melisglasur: Rør sammen melis og melk til glasuren er glatt.