Bruksanvisning
Sprengt eller lettsaltet kalkun legges i lake før koking. Uttrykket sprenge kommer av dansk sprænge, som betyr salte. Bruk 3 porsjoner lake til kalkun.
Tin, rens og skyll kalkunen.
Bland kaldt vann, salt og sukker i et kar som passer til størrelsen på kalkunen. Bruk ikke aluminium. Legg ned kalkunen og pass på at den dekkes av laken. Dekk til karet og la det stå kjølig i 3 døgn.
Ta opp kalkunen og skyll den. Bind sammen lårbena. Legg den med brystsiden opp i et kokekar. Hell på kaldt vann til det står over fuglen. Kok opp og skum av. Legg i krydder og skrelt løk i båter. Kok under lokk på svak varme til fuglen er ferdig ca 1 ½ - 2 timer. Prøv med en prøvenål eller strikkepinne om lårkjøttet kjennes mørt.
Sett kokekaret på et kaldt sted og la fuglen bli kald i kraften. Ta opp kalkunen. Legg den i en stor plastpose hvis den ikke skal brukes med en gang. Kan oppbevares i kjøleskap i 2-3 døgn.
Skjær først av lår og vinger. Skjær deretter av brystkjøttet, tett inntil benet. Ta eventuelt av skinnet. Skjær kjøttet i pene skiver.