Bruksanvisning
Tin kalkunen i kjøleskapet eller på et annet kjølig sted. Det tar fra 1-2 døgn å tine en middels stor kalkun på 5 kg. Når kalkunen er tint, skal innmatposen som ligger inni kalkunen tas ut. Av innmaten koker du kraft, som er god basis for saus.
Fyll kalkunen med svisker og epler. Bind den opp ved å føre vingespissene bak på ryggen inn mot halsen. Slå en hyssing rundt begge vingene og stram til. Bind lårene sammen ved benknokene. Pensle kalkunen med smeltet smør tilsatt salt og pepper.
Legg kalkunen på rist over langpannen eller i pannen hvis fuglen er stor. Ha litt vann i pannen under steking, slik at stekesjyen ikke fordamper. Stekesjyen skal brukes i sausen for å gi ekstra god smak. Stek kalkunen i stekeovnen ved 160 C i 30 minutter pr. kilo. En kalkun på 5 kg trenger altså 2 timer 30 minutter steketid.
Bruk en spiss, skarp kniv og skjær ned langs hele brystbenet. Likeledes skjærer du et snitt på yttersiden fra vingefestet mot lårfestet, til brystfileten er løs. Skjær den så i ca 1/2 cm tykke skiver. Samle skivene som til en hel filet igjen, og legg dem tilbake i skroget. Kalkunen er nå klar til servering.
Ved annengangs servering skjæres lårene fra, benes ut og deles opp. Alternativt kan hele kalkunen skjæres opp på forhånd.
Koke kraft:
Brun innmaten i smør i en kjele. Hell over kaldt vann til innmaten er dekket. Kok opp og skum av. For å få ekstra god kraft tilsetter du litt oppdelt løk og gulrot. La kraften trekke 1-2 timer.
Bland silt sjy og kraft og mål opp hvor mye det blir. Tilsett eventuelt hønsebuljong, vann og buljongterning, slik at du får nok kraft til sausen.
Fløtesaus smaker godt til julekalkun med sviske- og eplefyll.