Flere resulteter finnes under oppskriften
NØTTEBUNN:
250 g nøtter
250 g melis
3 egg
1 ts bakepulver
BLÅBÆRKREM:
300 g blåbær
2 ss sukker
5 dl fløte
3 ss sukker
6 plater gelatin
EPLESNØ:
3 epler
1 dl vann
50 g sukker
sitronskall av ¼ sitron
3 eggehviter
6 plater gelatin
BLÅBÆRSAUS:
300 g blåbær
4 ss sukker
Denne desserten tar utgangspunkt i en gammel oppskrift fra en håndskrevet kokebok fra en gård i Degernes i begynnelsen av 1900-tallet.
Start med nøttebunnen. Nøttene males og blandes med de øvrige ingrediensene. Has på smurt papir og stekes i ovn ved 175 C. Settes kaldt og stikkes ut til sirkelrunde underlag for blåbærkremen:
Blåbær og sukker kjøres sammen i en foodprocessor. Passeres gjennom sil. Fløte piskes med sukker. Gelatin smeltes og blandes med blåbær som tilsettes den piskede kremen.
Blåbærkremen sprøytes ut i små former med nøttebunnen i bunnen. Formene må smøres.
Eplene skrelles og kokes opp med vann. Mos eplene gjennom en sikt. Piskes med sukker til de er kalde, settes i is eller i fryser. Riv sitronskall. Pisk opp eggehviter. Smelt 6 plater gelatin og ha i epleblandingen. Alt blandes sammen og has i sprøytepose.
Lag blåbærsausen. Blåbær og sukker kjøres sammen i foodprosessor. Siles gjennom sikt. Litt krem blandes med litt fløte og saus. Has i papirkremmerhus.
Som pynt til sausen tynnes blåbærkrem ut med litt fløte og blåbærsaus.
Anrett ved å ta blåbærkremen på nøttebunnen ut av formene når den er stivnet.
Serveres på tallerken med et lite speil av blåbærsaus. Dypp noen dråper blåbærkrempynt i speilet. Bruk en gaffel og lag et mønster. Sprøyt ut noen klatter eplesnø på speilet. Dekorer toppen av blåbærkremen med 3 blåbær og melisdryss. Dryss litt melis på tallerkenen. Dekorer med blåbær.
Kilde: culinary-heritage/Østfold
Aleksandrapudding (Møre og Romsdal)
Byggmelspudding (Møre og Romsdal)
Byggrynsdessert (Møre og Romsdal)
Eple i karamellsaus (Sogn og Fjordane)
Epler i karamellsaus (Vest-Agder)
Fromasj med sjokolade (Rogaland)
Gammeldags madeirakrem (Hordaland)
Gammeldags tyttebærdessert (Troms)
Hjemmelaget vaniljeis med eggelikørsaus (Sør-Trøndelag)
Jordbærsuppe med grønn pepper (Akershus)
Kokaost fra Budal (Sør-Trøndelag)
Løpsønn fra Oppdal (Sør-Trøndelag)
Løvepudding fra Aulestad (Oppland)
Mandelkjernepudding med rød saus (Aust-Agder)
Minuttpudding (Sogn og Fjordane)
Måneskinnspudding (Sogn og Fjordane)
Prinsessepudding (Sør-Trøndelag)
Rabarbragelé (Møre og Romsdal)
Rabarbrakompott (Sogn og Fjordane)
Rabarbrasuppe med vaniljeiskrem (Oslo)
Ris med tyttebær og melk (Telemark)
Rosenpudding fra Skjeberg (Østfold)
Rå eplepudding (Sogn og Fjordane)
Råmelkspudding med kanel og rødvinstrukne pærer (Akershus)
Sjokoladeris (Møre og Romsdal)
Surmelkspudding (Sogn og Fjordane)
Sviskekompott (Sogn og Fjordane)
Sviskekompott fra Røros (Sør-Trøndelag)
Søkkrike bypiker fra Sandefjord (Vestfold)
Tilslørte bondepiker fra Stange (Hedmark)
Tyttebærgraut fra Røros (Sør-Trøndelag)