Bruksanvisning
Skummet melk som har vært sur 4-5 dager og rørt i hver dag med en lang øse, settes over i ystekjelen om kvelden med svak varme under. I løpet av natten går all osten opp.
Om morgenen fyres det opp under kjelen så osten blir varm. Den vendes med en hullsleiv så den blir jevnt varm på begge sider, tas opp i en form med ysteklede i. Når mysen er kokket i kok, tas osten i ysteklede og henges opp i mysen og koker en time. tas så opp i formen og blir der til den er kald. Vendes så på et annet ysteklede og koker en time på den andre siden, så opp i formen igjen og blir i den natten over, eller til den er helt kald.
Da tas den ut av formen og legges i en tett kasse med lokk over og plasseres i bod eller kjeller.
Osten vendes hver uke, og når den lodne muggsoppen kommer, strykes den inn med hånden. Hvis gjæringen går fint er den ferdig etter ca 2 måneder.