Bruksanvisning
Dette er en klassisk kajunrett, en gumbo, med blåskjell, reker, krabbe og biter av herlig krydret pølse.
Vask blåskjellene grundig i kaldt vann. Fjern byssustråden, det svarte skjegget som stikker ut mellom skallene. Kast skadde skjell og skjell som ikke lukker seg.
Varm opp 2,5 dl vann i en kjele. Legg i blåskjellene når vannet koker, og la dem koke under tett lokk i ca 3 minutter på høy varme. Rist regelmessig på kjelen. Ta skjellene opp med tang etter hvert som de åpner seg, og legg dem i dørslag over en bolle. Kast skjell som ikke åpner seg.
Ta ut innmaten av skjellene, og kast skjellene. Hell væsken fra bollen tilbake i kjelen og etterfyll med vann så det blir 2 liter.
Rens rekene og legg skallene og hodene i kjelen. Rens krabben og hold det brune og hvite kjøttet hver for seg. Legg krabbeskallet i kjelen sammen med 2 ts salt. La det koke opp, ha i persillestilkene og la det småkoke i 15 minutter. Avkjøl og sil kraften. Ha i vann så mengden blir 2 liter.
Lag jevning av olje og mel, og rør til den er gyllen. Tilsett pepper, løk, selleri og hvitløk, og la det putre i 3 minutter. Tilsett pølsebitene. Varm opp kraften igjen.
Ha det brune krabbekjøttet i jevningen sammen med kraften, og la det småkoke i 30 minutter. Tilsett skalldyr, løk og krydder. Pyntes med persille, og serveres med ris.