Flere resulteter finnes under oppskriften
Majones er basis for mange gode sauser. Dersom du har egg og olje i skapet, kan du alltid lage din egen majones.
Du kan røre majones med en slikkepott eller håndmikser eller lage den i hurtigmikser. Til majones kan du bruke en nøytral olje som soya-, mais- eller solsikkeolje.
Majones
1 eggeplomme
2 ts sitronsaft eller eddik
1/4 ts sennep
knapt 1 dl olje
salt, pepper
(mengde ca. 100 g.)
Egg og olje bør være romtemperert. Rør eller pisk eggeplomme, sitron og sennep i en bolle. Spe i oljen litt etter litt mens du rører eller pisker. Etter hvert blir majonesen stadig tykkere. Smak til majonsen med salt og pepper.
Majonesen kan skille seg og bli en tyntflytende, ujevn masse. Det kan skyldes at du ikke har rørt nok under speingen. Ta da en ny eggeplomme eller bare 1/2 plomme. Rør plommen godt med litt eddik og spe så med den skilte majonesen litt om gangen. Tilsett eventuelt mer olje.
Dressing med hardkokte eggeplommer
Kokt marinade - grunnoppskrift
Roquefortdressing med worcestersaus
Salatdressing med egg og fløte
Sennepsdressing med eggeplomme