Flere resulteter finnes under oppskriften
2 kg knapt modne, syrlige epler
4 dl vann
Til 1 liter eplesaft:
900 g sukker
1 bit hel ingefær
5 hele nelliker
1 bit hel kanel
1 ts sitronsyre
Vask eplene. Skjær bort alle skadde og stygge deler. Skjær eplene i biter. La skallet være på. Legg eplebitene i en saftkoker eller i en vanlig kjele. Ha vannet på og damp eplene etter bruksanvisningen på saftkokeren, eller gi eplene et oppkok og la dem stå og trekke til epleskallet har forandret farge og eplebitene har svulmet opp. Eplene må ikke koke i stykker, for da blir saften ganske uklar. Tapp enten saften fra dampsafteren, eller sil eplene gjennom klede. Mål opp saften. Bland i sukker og krydder. Rør til blandingen koker opp slik at sukkeret blir oppløst. Kok geleen videre uten lokk, på middels varme i 5-20 minutter. Bland i sitronsyre mot slutten av koketiden.
Skum av alt skum og den tynne hinnen som dekker geleen. Fjern ingefær, kanelstang og kryddernellik.
Fyll geleen i varme gelékopper eller på små glass. Skru lokket på med det samme.
Passer godt ved siden av pateer eller andre kalde kjøttretter på koldtbordet.
Aprikosmarmelade med appelsiner
Krydret pæresyltetøy med ananas
Mandarin (klementin) marmelade
Marmelade med kvann og moreller