Flere resulteter finnes under oppskriften
1-2 kg knapt modne epler med syrlig smak
(2-4 dl vann)
800 g sukker pr. liter silt saft
Det er eplesorten og hvor saftige eplene er som bestemmer hvor mye epler som må brukes for å få tilstrekkelig saft til en porsjon gelé. 1 kg epler kan gi fra 3 til 7 dl silt saft.
Skyll eplene. La skallet sitte på, men skjær bort alt som er stygt eller skadd. Skjær eplene i båter eller biter. Saften kan trekkes ut av eplene, enten ved å koke dem sammen med vann eller dampe dem i en saftkoker.
Bland eplene med vannet. Gi eplene et oppkok, og la dem stå og trekke til de er myke og skallet er blitt basst. Eplene skal helst ikke koke til grøt.
Sil saften gjennom sileklede. Saft av kokte epler kan bli litt uklar.
Dampkokt saft blir klarere. Fyll eplene i dampsafteren, uten sukker. Legg tett lokk på, og damp eplene i ca 1 time, eller følg bruksanvisningen for dampsafteren. Mål opp saften. Ha den i en vidbunnet kjele. La saften koke i ca 5 minutter. Dryss sukkeret i, litt om gangen, og rør til det er oppløst. Kok geleen 5-20 minutter uten lokk, og uten å røre i den.
Skum godt av geleen når den er ferdigkokt. La den eventuelt stå i 5 minutter og ta bort den tynne hinnen på overflaten.
Fyll geleen helt opp til kanten på gelékopper eller små glass. Geleen vil trekke seg litt sammen under avkjøling.
Sett på tett lokk med det samme, eller la geleen bli kald, dekk med smeltet syltevoks og bind over med sylte- eller plastfolie.
Kok alltid gelé i små porsjoner, maksimum 1 liter saft pr. porsjon. Av større porsjoner kan det være vanskelig å få geleen stiv.
Aprikosmarmelade med appelsiner
Krydret pæresyltetøy med ananas
Mandarin (klementin) marmelade
Marmelade med kvann og moreller