Flere resulteter finnes under oppskriften
1 elgsteik, ca 1 kg
Marinade:
1 liter kefir eller annen sur melk
3 laurbærblad
½ ss knust svart pepper
Til koking:
3 dl kraft eller vann
3 dl melk
2 laurbærblad
10 pepperkorn
litt timian
½ ts salt
Legg steiken i marinaden og dekk til. Passende kjøtt vil være bogplomme eller rundsteik. Marinaden må dekke kjøttet. La den ligge i 6-7 dager. Jo lenger den ligger, desto kraftigere sursmak får du på retten. Snu den av og til.
Etter marinering skylles steika og tørkes godt av. Brun den godt i brunt smør, og legg den i gryte til koking med ovenstående ingredienser.
Skum godt av når steika er kokt opp. Bruk steketermometer, og la steika trekke under lokk til ca 70 C kjernetemperatur. La kjøttet hvile i aluminiumsfolie mens du lager sausen.
Sausen lager du av kraften du har kokt sursteika i, jevnet med 2 ss hvetemel utrørt i melk eller fløte. Smak sausen til med rømme, fløte og litt søtt, for eksempel solbærsirup etter smak. Gode sauser bør alltid siles for å unngå eventuelle urenheter som følger kraften.
Kokte poteter, rosenkål og rørte tyttebær plasseres på tallerken sammen med tynne skiver av steika.
Bankebiff med rødvin og svart pepper
Elgbiffer med parmesanost og løksaus
Elgpostei med grønn pepper i gelé
Kokt elgkjøtt med pepperrotsaus
Krydret elgkarbonade på seng av tomater og potetgrateng
Sjømannsbiff av elg med rotgrønnsaker