Flere resulteter finnes under oppskriften
1 elgtunge ca 1 kg
Saltlake:
1 1/2 l vann
1 1/2 dl salt
2 ss sukker
10 knuste pepperkorn
5 knuste einerbær
2 laurbærblad
Koking:
kaldt vann
1 liten gulrot
1 liten løk eller 1/4 purreløk
5 hvite pepperkorn
5 svarte pepperkorn
1laurbærblad
Skyll tungen og stikk med en nål rundt hele.
Bland alle ingrediensene til saltlaken og rør til salt og sukker er oppløst. Legg i tungen og sett den kaldt 1 døgn.
Ta så opp tungen som skylles og legges trangt i en kjele. Hell over vann til det dekker hele tungen. Kok opp på svak varme og skum av. Tilsett vaskede og rensede grønnsaker og krydder.
Kok opp under lokk på svak varme til tungen er mør. Den er ferdig når en stekenål lett går gjennom den tykkeste delen. Beregn ca 2 1/2 time.
Ta opp den ferdigkokte tungen og skyll den raskt i kaldt vann. Skjær et snitt i skinnet på undersiden ved tungespissen og dra av skinnet. Skal tungen serveres kald legges den tilbake i kraften.
Skjær tungen i tynne skiver. Serveres med potetmos eller kokte poteter, kokte grønnsaker, soppsaus eller tomatsaus til varm tunge.
Kald tunge med rømme eller dréme fraîche tilsatt pepperrot eller sennep, kokte poteter og salat.
Bankebiff med rødvin og svart pepper
Elgbiffer med parmesanost og løksaus
Elgpostei med grønn pepper i gelé
Kokt elgkjøtt med pepperrotsaus
Krydret elgkarbonade på seng av tomater og potetgrateng
Sjømannsbiff av elg med rotgrønnsaker