Bruksanvisning
Såfremt rypen ikke er kjøpt gryte-ferdige må rypene ribbes først. Skjær av hodet og lag en åpning ved halsen så vi får ut luftrøret og kråsen. Skjær rundt endetarmen, stikk to fingre inn og ta ut innmaten.
Vask rypene godt og tørk dem. Legg spekkskivene på brystet og bind rypene opp.
Brun smøret i gryten og legg rypene i med brystet ned. Brun rypene på alle sider og brun innmaten med den siste tiden.
Kok opp vannet, hell det over og dryss på salt. Kok rypene til de er møre ca 1 1/2 time.
Saus: Brun smør og mel; sausen skal være lys brun. Spe med sjyen og ha rømmen i til slutt. Smak til med salt og pepper og la sausen koke 5 min. til.
Del rypene i to langs rygg og bryst. Hakk innmaten og ha den i sausen.
Legg rypene på et fat sammen med erter. Hell litt saus over rypene. Resten av sausen serveres ved siden av sammen med poteter og tyttebær.