Bruksanvisning
Stikk en spiss kniv i hodet på hummeren, på et punkt der det tydelig er avtegnet et kryss. Vri halen og klørne av hodet. Del hodet i to på langs og fjern paven, som sitter lik en pose rett under øynene. Del deretter de halve hodene på tvers. Del klørne i to og knekk skallet litt med f.eks. et kjevle. Bruk en stor kniv og kapp hummerhalen på tvers i hvert ledd.
Bruk en stor stekepanne, det er viktig, slik at du får plass til alle hummerbitene uten å stable dem. La pannen bli varm før du har i olivenolje og legger hummerbitene i. Stek dem i ca 10 minutter, til skallene begynner å få en rødlig farge på kanten, snu dem av og til. Hell over konjakk og tenn på. La det flambere til det slukner etter noen sekunder. Dra pannen av platen, ta ut hummerbitene og legg dem lunt.
Flå tomatene og skjær dem i terninger, med steiner og det hele. Skjær gulrot og selleri i terninger. Finhakk sjalottløk, hvitløk og persille.
Sett pannen tilbake på varmen og tilsett løk, hvitløk, selleri og gulrot. La dette surre i 1 minutt.
Tilsett så sherry og hvitvin, samt rosmarin, kajennepepper og litt hvit pepper. La det koke i 15 minutter, til det hele er kokt inn til rundt halvparten. Legg i tomat og hummerbiter, hodedelene og klør først, og la det trekke i 5 minutter, før du legger i halebitene og lar det trekke under tett lokk eller dekket med aluminiumsfolie i ytterligere 5 minutter.
Legg hummerbitene på et pent fat. Skru opp varmen under pannen, tilsett smøret og la det koke i 2 minutter mens du rører. Dette skal ligne en saus. Blir den for tykk, er det bare å tilsette litt vann, og er den for tynn, koker du den litt inn. Smak eventuelt til med salt og pepper.
Slå sausen over hummerbitene. Server gjerne med nykokt ris til.