Bruksanvisning
(120 kaker)
Bland melet, ha hjortetakksaltet i midten av melet, hell på litt av melken og rør om. Ha så i resten av melken og bland til slutt den smeltede margarinen i før deigen eltes godt sammen.
Emnene rulles ut til 70 cm lengde i blyantstørrelse og rulles så sammen til en kake.
Stekingen foregår på usmurt plate midt i ovnen på 275 C varme i 15-20 minutter. Kakene skal være gyldenbrune. For å få kakene ekstra fine kan man rulle over med et flatt trelokk med håndtak.
Et godt råd er å ha deigen i en plastpose mens man baker, så slipper man å få en hard hinne på deigen.
Grynmjøls-ringakaker er hverdagskost med lang tradisjon i Ranadistriktet på Helgeland. Mange mener at oppskriften stammer fra den tiden da man malte melet hjemme på gardene. En teori går ut på at man laget disse kakene for å få benyttet det melet som ikke egnet seg til gjærbakst.
Oppskriften varierer noe fra dalføre til dalføre. Kakene smaker ekstra godt med meierismør og hjemmelaget lamme- eller okserull.